Εισήγηση της διοικούσας επιτροπής στην 12η Σύνοδο της Κ.Π.Ε. του ΔΗΚΚΙ

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές - συναγωνίστριες

Στην τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, εκτιμήσαμε πως δεν εκπληρώθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι για τους οποίους ιδρύθηκε το ΔΗΚΚΙ και οτι "αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να παραιτηθούμε".

Λίγα 24ωρα αργότερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ωμές επεμβάσεις του Ευρωατλαντικού και Τουρκικού παράγοντα προσέλαβαν τέτοιες διαστάσεις, ώστε η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρώτο και το μόνο κόμμα που εξαρχής αντιτάχθηκε στο σχέδιο ΑΝΑΝ, το κόμμα που με συνέπεια 9 χρόνια έθετε το Κυπριακό στη πρώτη γραμμή, δεν θα μπορούσε να παραιτηθεί απ' τον αγώνα.

Δεν είναι μόνο η εντολή των 140000 ψηφοφόρων και η προσωπική πολιτική στάση των μελών και στελεχών του. Σήμερα το ΔΗΚΚΙ το καλούν οι ίδιες οι εξελίξεις. Το ΔΗΚΚΙ το χρειάζεται η χώρα.

Κανείς δεν δικαιούται να απέχει, τώρα που οι επιθέσεις του Ευρωατλαντικού παράγοντα, οι ωμοί εκβιασμοί δια στόματος του Αμερικανού πρεσβευτή Κου Μιλερ, και του Κοινοτικού εκπροσώπου Κου Φερχοϊγκεν υποδηλώνουν πως επίκεινται το ξεδίπλωμα της επίθεσης σε όλο το τόξο Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη, όπως ακριβώς έγκαιρα είχε προβλέψει το ΔΗΚΚΙ. Κανείς δεν δικαιούται να απέχει, τώρα που επιτέλους υπάρχουν οι πρώτες νίκες, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής αφύπνισης και δημοκρατικής μεταστροφής.

Η Κ.Π.Ε. Του ΔΗΚΚΙ χαιρετίζει τις χιλιάδες των αγωνιστών του κόμματος και όσους εντάσονται τώρα ή επανεντάσονται στο ΔΗΚΚΙ σε όλη την Ελλάδα, που κράτησαν και κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα, μετατρέποντας, ταυτόχρονα το κίνημά μας σε ένα ισχυρό μετερίζι ενίσχυσης του μετώπου της Εθνικής Ανεξαρετησίας και του ΟΧΙ.

Η μεγάλη συσπείρωση μέσα και γύρω από το ΔΗΚΚΙ επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της προηγούμενης συνόδου της Κ.Π.Ε. Πως "το εκλογικό αποτέλεσμα και η πορεία των τελευταίων χρόνων, πέρα απο ισχυρούς εξωτερικούς παράγοντες, οφείλονται κυρίως σε κεντρικές εσωτερικές αδυναμίες και λάθη, που όλοι μας είμαστε πλέον διατεθιμένοι με αποφασιστικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε".

Το μεγάλο ρεύμα αντίστασης στην Ελλάδα και τη Κύπρο επιβεβαιώνει επίσης την εκτίμηση της ίδιας συνόδου πως "ο κοινωνικός και πολιτικός χώρος του ΔΗΚΚΙ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από όλα τα μέχρι τώρα εκλογικά αποτελέσματα, από τις ίδιες τις πολιτικές εξελίξεις διευρύνεται, και αντικειμενικά δεν μπορεί να εκφραστεί από κανέναν απ' τους άλλους προοδευτικούς σχηματισμους".

Συναγωνιστές - συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι

Το ΔΗΚΚΙ ιδρύθηκε και αγωνίστηκε τα προηγούμενα 9 χρόνια με την στρατηγική της ανατροπής της Νέας Τάξης που εγκαινιάσθηκε το 91, και την πρόταση του αγώνα για Εθνική ανεξαρτησία και υπεράσπιση-προώθηση των πολιτιστικών, κοινωνικών κατακτήσεων, των κατακτήσεων που είναι ιστορικά συνυφασμένες με την υπόσταση του Εθνους-Κράτους. Κομβικό σημείο της πολιτικής μας παρέμβασης υπήρξε το Κυπριακό και η αλληλένδετη σχέση του με την εθνική μας κυριαρχία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Υπήρξαν ισχυρές αντιθέσεις από αντιπάλους, αλλά και σοβαρές δυσκολίες ορισμένες φορές και από φίλους στην κατανόηση της γραμμής μας. Δεν διστάσαμε όταν χρειάστηκε να τοποθετηθούμε και κόντρα στο ρεύμα.

Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση μιας κεντρικής για μας επιβεβαίωσης. Χαιρετίζουμε την αντίσταση του Κυπριακου λαού και το μεγάλο ΟΧΙ. Χαιρετίζουμε το μεγάλο ρεύμα της δημοκρατικής πατριωτικής αφύπνισης στην Ελλάδα και την Κύπρο που ανέτρεψε και ανατρέπει την τριχοτόμηση της Μεγαλονήσου και προοπτικά ολόκληρης της εκτασης των ανατολικών μας συνόρων και της Βόρειας βαλκανικής.

Αυτό το ΟΧΙ το εισπράτουμε σαν αφετηρία μιας νικηφόρας αντίστασης απέναντι στους σχεδιασμούς της νέας τάξης για γεωστρατηγικη και πολιτιστικη πολτοποίηση της περιοχής μας, για την υπαγωγή της στην υψηλή επικυριαρχία του Τουρκικού υποϊμπεριαλιστικού στρατιωτικοφασιστικου καθεστώτος, και τελικά την μετατροπή της σε βάση του μετώπου των Αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Το μεγάλο πολιτικό ρεύμα της δημοκρατικής πατριωτικής άμυνας και προοπτικής, αποτελεί για μας το πραγματικά νέο, το πραγματικά σύγχρονο στοιχείο της πολιτικής ζωής, και μπορεί να μετατραπεί σε μαζικό πολιτικό κινημα και υποθήκη για την προοπτική της αυτόνομης-ειρηνικής πορείας και ισότιμης συμμετοχής της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Εδώ στο στόχο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τοποθετημένο παντα συνολικά, τόσο με τη γεωστρατηγική του πτυχή, όσο και με την απάντηση στην οικονομική Νεοφιλελεύθερη ενσωμάτωση που προωθείται στη χώρα μας απο την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αλλά και στην απειλή της εφαρμογής του δόγματος του αφανισμού των τοπικών αυθεντικών πολιτισμών, επικεντρώνεται η πολιτική πρόταση του ΔΗΚΚΙ

Από εδώ απορέει η πρότασή μας για τις Ευρωεκλογές.

Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι το πρόβλημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, και ο αγώνας για τις σύγχρονες αξίες και αρχές του πραγματικού Σοσιαλισμού, σήμερα στην εποχή της Νέας Τάξης, είναι αλληλένδετα όσο ποτέ. Δεν μπορεί να υπάρξει δρόμος για τον στόχο της εθνικής λαϊκης ενότητας και τις σύγχρονες αξίες και αρχές του πραγματικού Σοσιαλισμού χωρις Εθνική Ανεξαρτησια, όπως και αντίστροφα δεν μπορεί να υπάρξει αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία χωρίς τη ρήξη και την προοπτική της αντικατάστασης του Νεοφιλιλεύθερου- Νεοκαπιταλιστικού συστήματος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Να λοιπόν πως αναδεικνύεται ο αναντικατάστατη πολιτική αποστολή του ΔΗΚΚΙ στην καθοριστική συμπλήρωση του κενού στρατηγικής που υπήρξε μετά το 1990 στην παραδοσιακή αριστερά, αλλα και σε όσα υπαρκτά ριζοσπαστικά κομάτια του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

Να γιατί το ΔΗΚΚΙ μπορεί να γίνει ο πρωτεργάτης της απάντησης από προοδευτική και κινηματική σκοπιά στην σημερινή καθολική κρίση του μεταπολιτευικού συστήματος.

  • Στη μετατροπή του νεοδεξιού ΠΑΣΟΚ, με τη συνενοχή όλων ανεξαιρέτως των αποχρώσεων της ηγεσίας του, σε κόμμα ατζέντη της Αμερικανικής και Χρηματιστικής μονοκρατορίας, επομένως σε κόμμα αποσυσπείρωσης με "ημερομηνία λήξης".
  • Στη παγιοποιηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε κόμμα σωσία του Νεοδεξιού ΠΑΣΟΚ, και σταθεροποιητή των κραδασμών που επιφέρουν οι επιλογές του προηγουμένου.
  • Στην ραγδαία μετεξέλiξη, δυστυχώς, του ΣΥΝ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της ηγεσίας του, σε κόμμα άλλοθι των νεοταξικών εφαρμογών.

Η πολιτική συγκυρία που αναδεικνύεται απ' το νευραλγικό για τις επερχόμενες εξελίξεις θέμα, της στάσης στο σχέδιο ΑΝΑΝ, με το σύνολο των "επικυρίαρχων" κομμάτων των εκλογών του Μαρτίου, στη θέση της ισχνής μειοψηφίας, με την τηλεκρατία των μεγάλων ΜΜΕ και των κάθε λογής διαμορφωτών της κοινής γνώμης και κατεστημένων της δημόσιας ζωής σε θέση πλήρους αναξιοπιστίας, δεν είναι τυχαία.

  • Η γρήγορη αποδυνάμωση της Νέας Τάξης στο ΙΡΑΚ, στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, και την ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, και νέο γύρο επίθεσης στην Κύπρο, και κυρίως έναρξη των αντίστοιχων διαδικασιών στο Αιγαίο μέσω της συμφωνίας του Ελσινκι.
  • Η αδυναμία προτίστως της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής να ξεφύγουν από τη συνεχή ύφεση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες πολιτικές απορρύθμισης με λιτοτητα, κατεδάφιση του κοινωνικου κράτους και υφαρπαγή των εργασιακών κατακτήσεων.

Ο ιδιοτυπος "παγκόσμιος πόλεμος" που ξετυλίγεται από τη Νέα Τάξη θα αγκαλιάζεται πλέον πολύ σφιχτά με τον ταξικό πόλεμο της φτώχειας. Γενικότερα το ξύλωμα του κοινωνικού-εργασιακού πλέγματος επάνω στο οποίο χτίστηκε η εργασιακή ειρήνη και το μεταπολεμικό Ευρωπαϊκό "οικονομικό θαυμα", που εθρεφε μέχρι σήμερα τις επικρατούσες πολιτικές αντιλήψεις και στη χώρα μας, εχει ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον η Ελληνική οικονομία στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να υποστηλωθεί πλέον από κανένα Κοινοτικό Πλαίσιο Στηριξης, αντίθετα ακριβώς επειδή βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια θα ερθει πολύ πιο γρήγορα (αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς) αντιμέτωπη με αξεπέραστους κραδασμούς.

Μέσα σ' αυτή την προοπτική:

  1. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα δύσκολα θα μπορέσουν να φτάσουν, με την σημερινή τουλάχιστον μορφή τους, στο Μαϊο του 2005.
  2. Οι εκλογές σ' αυτή την ημερομηνία δείχνουν αναπόφευκτες.
  3. Οι Ευρωεκλογές αναγκαστικά θα αποτελέσουν το σημείο αφετηρίας και το πεδίο δοκιμών για την αντικατάσταση του χρεωκοπημένου, κομματικού συστήματος.
  4. Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν, σε αντίθεση με προηγούμενες Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές με περισσότερο έντονα τα ιδεολογικά στοιχεία.
  5. Κυρίως όμως, θα υπάρξει γενικότερη αδυναμία εκφρασης μέσω των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, αλλά και αδυναμία προβολής του Πατριωτικού και πραγματικά Σοσιαλιστικού χώρου.

Από αυτές τις εκτιμήσεις απορρέουν και οι ειδικότερες κατευθύνσεις μας για τις Ευρωεκλογές.

Το ΔΗΚΚΙ βαδίζει προς τις Ευρωεκλογές

  1. Προβάλοντας πιο καθαρά και ολοκληρωμένα την φυσιογνωμία , τις θέσεις και την ιδεολογία του.
  2. Προωθόντας "εδώ και τώρα", και μέχρι του σημείου που αυτό είναι σήμερα εφικτό, τη στρατηγική του θέση για το μεσοπρόθεσμα νικηφόρο, μεγάλο Προοδευτικό Πατριωτικό μέτωπο το οποίο καλείται πλέον να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον δικομματισμό αλλά και να προλάβει την αναμενόμενη συντηρητική αναδιάταξη του κομματικού συστήματος.

Μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα και οι δύο πρηγούμενοι στόχοι? ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΝΑΙ

ΝΑΙ εφόσον υπαρξει ένα κοινό πλαίσιο προοπτικής ενάντια στη Νέα Τάξη και τον Νεοφιλελευθερισμό.

Εφόσον παράλληλα

  • Υπάρξει ιδεολογική , πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια και προοπτική ανάμεσα στις συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις, κινήσεις και προσωπικότητες
  • Υπάρξει ισότιμη προβολή εκεί όπου παραμένουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις , ακόμη και αντίθετες θέσεις, των συνεργαζόμενων δυνάμεων.
  • Υπάρξει πολιτική ισοτιμία, χωρίς υποβιβασμούς και διακριτότητα στον τίτλο, στο ψηφοδέλτιο, και στην εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.

Το ΔΗΚΚΙ επαναβεβαιώνει σήμερα την αποφασή του για συμμετοχή στις Ευρωεκλογες και εκλέγει τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές που μαζί με συνεργαζόμενους θα πλαισιώσουν το Ευρωψηφολέλτιο. Παράλληλα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την προώθηση της υπόθεσης του Προοδευτικού Πατριωτικού Μετώπου, όπως επραξε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογες.

Σε αυτά τα πλαίσια:
Καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις οργανώσεις, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες που θεωρουν ώριμη την προηγούμενη προοπτική, σε συνάντηση για τη διερευνυση της δημιουργίας κοινής έκφρασης στις Ευρωεκλογές.

Επαναδιατυπώνουμε τέλος τις βασικότερες πάγιες θέσεις μας για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, όπως αυτές θεμελειώνονται στα ντοκουμεντα του 1ου Συνεδρίου μας:

  • Είμαστε αντίθετοι με τη Νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που προδιαγράφουν οι συμφωνίες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ στην εισοδηματική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική. Αντιπαραθέτουμε στην Ευρώπη και την Ελλάδα της ΟΝΕ την πρόταση για προοδευτική οικονομική ανάπτυξη με βάση το μικρό και μεσαίο οικονομικό στοιχείο της Ελληνικής παραγωγικής δύναμης. Αντιπαραθέτουμε τις θέσεις του προοδευτικού κινηματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ισότιμη δημιουργική οικονομική, εμπορικη και τεχνολογική συνεργασία όλων των κρατών της Ε.Ε.
  • Είμαστε αντίθετοι με τον εργασιακο και ασφαλιστικό μεσαίωνα των συμφωνιών της Λισσαβώνας, και πιστευουμε πως η Ευρώπη μπορεί να συμετασχει στον παγκοσμιο καταμερισμό εργασίας με επιτυχία μόνο εάν προωθήσει περαιτέρω τις εργασιακές, ασφαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις που εισήγαγε μετά τον πόλεμο.
  • Αρνούμαστε την αντιδραστική μορφή και κατευθυνση προς την οποία διαμορφώνεται το Ευρωσύνταγμα, μέσα απ' το οποίο επιχειρειται η καταργηση των μικρότερων εθνων-κρατων, και η υπόταξη τους στο δίπολο Μ. Βρετανία-Γερμανογαλλικός άξονας, αντιπαραθέτοντας την πλήρη προώθηση της δημοκρατίας και της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. Αρνούμαστε την πολιτική υποταγής της Ε.Ε.στα Εγκληματικά σχέδια και τις ενέργειες της Νέας Τάξης όπως αυτά εκφράστηκαν παλαιότερα στη Γιουγκοσλαβία και το Ιρακ, και πρόσφατα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και τελευταία και στη Κύπρο, αντιπαραθέτοντας την πρόταση των ευρωπαϊκων κινημάτων για μια Ευρώπη υπερασπιστή της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών. Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη των Εθνών και των Κινημάτων.

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ