Κοινωνικά άδικος και βαθιά αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2006 Η Ελλάδα οδηγείται πλέον σε μια τροχιά τύπου Αργεντινής

 

Ο Προϋπολογισμός του 2006 αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό.
Μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες, ρίχνει τα οικονομικά βάρη αποκλειστικά στους αδυνάτους, και ευνοεί προκλητικά το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας, το οποίο κατά βάση είναι και αντιπαραγωγικό. Παράλληλα η φοροδιαφυγή αφήνετε να οργιάζει και η διαπλοκή αλλά και η κλοπή του χρήματος των φορολογουμένων μέσω του Κράτους (Κρατικές Προμήθειες, προμήθειες ΔΕΚΟ και ευρύτερου δημόσιου Τομέα), μεγεθύνονται και βαθαίνουν.
Μόνο οι βαίνουσες προς παραγραφή φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμών. Τι άραγε έγινε το περίφημο TAXIS, που θριαμβευτικά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ισχυρίζοντο ότι "οι φοροφυγάδες θα χάσουν τον ύπνο τους"!!!
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδίδεται σε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φανεί αντάξιος συνεχιστής του Νεοφιλελεύθερου προγράμματος των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σύμφωνα με τις επιταγές του παρασιτικού οικονομικού κατεστημένου και του διευθυντηρίου της Ε. Ένωσης.

Επιγραμματικά ο Προϋπολογισμός του 2006 προβλέπει:

 

  • Παράταση της σκληρής λιτότητας του ΠΑΣΟΚ.
  • Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Συρρίκνωση των Κοινωνικών Δαπανών.
  • Εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων των εθνικών επιχειρήσεων(πρώην ΔΕΚΟ)
  • Αύξηση έμμεσων φόρων(κεφαλικός φόρος).
  • Μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων σε υποδομές και έργα(λιμάνια, δρόμους, κλπ.), για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση.
  • Πλήρη εγκατάλειψη της ενίσχυσης της απασχόλησης και ουσιαστικά ενίσχυση της ανεργίας.

 

Η εισοδηματική πολιτική(αυξήσεις) θα κινηθεί στο ύψος(ίσως και χαμηλότερα ) του πληθωρισμού, που χωρίς τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας οδηγεί στην ακόμη περαιτέρω μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται "αύξηση" μισού ευρώ την ημέρα.
Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 9.3%, ενώ το αντίστοιχο των Εταιρειών κατά 3% περίπου.
Συνεχίζονται από την μια οι ιδιωτικοποιήσεις με αρχή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ΚΕΔ(Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), τον Δ.Α.Α.(Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών), τα Ολυμπιακά Ακίνητα, κλπ και από την άλλη οι περικοπές στο ΙΚΑ και στα Λοιπά Ταμεία στο Π.Δ.Ε.(Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), με αποτέλεσμα Δήμοι, Νομαρχίες, και Οργανισμοί να σπρώχνονται , λόγω οικονομικής ασφυξίας, σε άκρως ασύμφορες Συμπράξεις Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), που τελικά θα πληρωθούν από τον λαό πολλαπλάσια.

Η Ν.Δ. προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι το ΕΚΑΣ θα αυξανόταν από 140 σε 230 ευρώ στο τέλος του 2008, και οι συντάξεις του ΟΓΑ από 200 σε 330 ευρώ στο ίδιο διάστημα. Τούτο σημαίνει ότι κατά μέσο θα γίνονταν αυξήσεις 22.50 ευρώ στο ΕΚΑΣ και 32.50 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ κάθε χρόνο... Γιά το έτος 2005 το φιλοδώρημα για το ΕΚΑΣ κυμαινόταν από 2 έως 8.50 ευρώ τον μήνα!!!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας μας, οι 2 στους 3 συνταξιούχους(περίπου το 65% του συνόλου) παίρνουν σύνταξη κάτω από τα 500 ευρώ (ή σε δραχμές 170.375), με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών να παίρνει κάτω από 150.000 δραχμές.

Οι συνέπειες για το ΙΚΑ αλλά και τα λοιπά Ταμεία είναι βαριές. Για το ΙΚΑ οι επιχορηγήσεις θα είναι μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό πού απαιτείται για τη κάλυψη του 1% του Α.Ε.Π., το οποίο αποτελεί νομοθετικά κατοχυρωμένη δέσμευση του Δημοσίου. Όσον αφορά τα Λοιπά Ταμεία, η επιχορήγηση περιορίζεται κατά 650 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός προβλέπει πάγωμα ή ελάττωση των επιχορηγήσεων σε Ιδρύματα πού στην πλειονότητά τους τελούν σε κατάσταση ασφυξίας.
Τονίζεται ότι οι Δαπάνες για την Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη στη χώρα μας (οι χαμηλότερες σε όλη την ΕΕ) αυξάνονται μόνο κατά 4.8%.

Αποτελεί πρόκληση και βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης μας, όταν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίζεται ότι «τα βάρη του Προϋπολογισμού δεν θα τα σηκώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ,αλλά η όλη προσπάθεια θα γίνει με τον περιορισμό της σπατάλης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»!!!

Πέρα από τα παραπάνω, η χρήση της Δημιουργικής Λογιστικής, όπως επί ΠΑΣΟΚ, έτσι και επί Ν.Δ., συνεχίζεται...

Έτσι, η περιβόητη τιτλοποίηση των Εσόδων υποκαταστάθηκε από Έκτακτα Έσοδα η κατάρρευση των Εσόδων το έτος 2005 αντιστρέφεται το 2006 και οδηγεί σε αύξηση εισπράξεων κατά 9.2 %. Μάλλον, ο Προϋπολογισμός του 2006 αποτελεί άσκηση επί χάρτου.

Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου κατηγορεί τη Ν.Δ. για "αναξιοπιστία" και "έλλειμμα διακυβέρνησης". Ξεχνά όμως, τις δικές του πολιτικές για μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αντιασφαλιστικά μέτρα Γιαννίτση, κλοπή ΛΑΦΚΑ, κλπ.). Κατηγορεί επίσης τη Ν.Δ. για επίδειξη εύνοιας υπέρ των υψηλών εισοδημάτων. Ξεχνά, όμως, και πάλι, τις πρόσφατες έρευνες της EUROSTAT, που διαπιστώνουν ότι στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, το 20% των πλουσιότερων στρωμάτων της αύξησε κατά 10 φορές τα εισοδήματά του, σε σχέση με το 20% των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, φαινόμενο πρωτοφανές στα Ελληνικά δεδομένα. Για ποιά οικονομική και κοινωνική πολιτική μιλάει, τάχα, το ΠΑΣΟΚ, απλά η ΝΔ συνεχίζει και εντείνει, μέσα στα πλαίσια της Ευρωενωσιακής μυλόπετρας, τις αδιέξοδες και αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.

Κοντά στα άλλα, το ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας) σε ανακοίνωσή του διαπιστώνει ότι "τα μέτρα του Προϋπολογισμού δεν είναι αρκετά σκληρά". Προτείνει δε την αύξηση της έμμεσης φορολογίας προκειμένου να μειωθεί ταχύτερα το Δημοσιονομικό Έλλειμμα για να ενισχυθούν τα Δημόσια Έσοδα. Θα περιμέναμε από τους αυτόκλητους συνηγόρους της κυβέρνησης να πρότειναν πιο δύσκολους αλλά δικαιότερους τρόπους αύξησης των Κρατικών Εσόδων, γιατί γνωρίζουν άριστα ότι η έμμεση φορολογία αποτελεί την πιο άδικη και αναποτελεσματική φορολόγηση, πού οδηγεί σε μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες και σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία. Τίποτε όμως δεν αναφέρουν οι κύριοι του ΕΒΕΑ, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες, τη διαφθορά και διαπλοκή στον Δημόσιο Τομέα, και στα μεγάλα έργα, κλπ, κλπ.
Ξεχνούν, βέβαια, ότι η περιβόητη ανταγωνιστικότητα για την οποία, δήθεν, κόπτονται, δεν αποκτάται με βαριά ετεροβαρείς θυσίες των κοινωνικά αδυνάτων, αλλά με πραγματικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους, με ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, με σύγχρονη και καταρτισμένη διοίκηση, με επενδύσεις στην Έρευνα και Τεχνολογία, με διεθνές μάρκετινγκ, κλπ.
Τι από αυτά έχουν πράξει... Δυστυχώς πολύ λίγα.... Αντίθετα, με το μέγα έγκλημα του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1999-2000, όπου ληστεύθηκαν τόσα κεφάλαια, όσα και τα τρία πακέτα από την ΕΕ, οι κύριοι του ΕΒΕΑ ποιούν την νήσσα.....Τώρα, λοιπόν θρασύτατα, προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να μας κάνουν μαθήματα. Τα περί εντιμότητας και εταιρικής ευθύνης για αυτούς φυσικά και δεν ισχύουν. Και κάτι ακόμη. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά έρχονται πρώτες σε κερδοφορία, σχεδόν, όμως, τελευταίες σε αμοιβές προσωπικού!!!
Τέλος, μία άλλη σοβαρή εξέλιξη, είναι αυτή του ΕΥΡΩ...
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ( Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κ. Τρισέ τόνισε πρόσφατα σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων μεσοπρόθεσμα, με στόχο την διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας των τιμών.

Εδώ καταρρίπτεται ένας ακόμη μύθος για τα οφέλη εισαγωγής του ΕΥΡΩ στη χώρα μας, σαν εγγύηση, δήθεν, σταθερότητας των τιμών... Για την Ελληνική κοινωνία αλλά και τις κρατικές υποχρεώσεις σε Τοκοχρεωλύσια, (πού τα συνολικά χρέη τους ξεπερνούν το 35% του ΑΕΠ), αυτό σημαίνει αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων, και αναπότρεπτα θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία στην αγορά, αλλά ακόμη και σε σοβαρότερη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας.
Η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν υπήρχε η ανοιχτή ιδεολογική και πολιτική στήριξη σύσσωμης της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στήριξη η οποία μάλιστα διανθίζεται με διαδικαστικού χαρακτήρα αντιπολιτευτικές κορώνες ώστε να εγκλωβίζεται επιπλέον ο λαός στην δικομματική διελκυνστίδα και να διαιωνίζεται έτσι η επιβολή του Νεοφιλελευθερισμού. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή ο οποίος ανέβασε τους τόνους διαφωνώντας για την... μέθοδο και τους... ρυθμούς του ξεπουλήματος! των εθνικών επιχειρήσεων(πρώην ΔΕΚΟ).

Το ΔΗ.Κ.ΚΙ. καλεί σε αντίσταση και λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της Νεοφιλελεύθερης, αντιλαϊκής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής που μεταφέρει στη χώρα μας το τραγικό παράδειγμα της Αργεντινής. Η υπεράσπιση του δικαιώματος ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου και η υπεράσπιση της οικονομικής παραγωγικής βάσης της χώρας με την ανάπτυξη μαζικών λαϊκών αγώνων και την προώθηση ενός νικηφόρου προοδευτικού πατριωτικού Μετώπου αποτελεί σήμερα επείγουσα αναγκαιότητα.
Η χώρα μας διαθέτει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να ακολουθήσει μιαν άλλη, αναπτυξιακή και φιλολαϊκή πολιτική. Και αυτή η πολιτική στο τέλος θα επικρατήσει γιατί στις σημερινές συνθήκες της Νεοκαπιταλιστικής ψευδοπαγκοσμιοποίησης είναι όρος για την ίδια την επιβίωσή της. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ