Κάλεσμα ενότητας στα ψηφοδέλτια συνεργασίας των συνεπών αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων

Σήμερα και τα δύο κυρίαρχα κόμματα μελετούν και επεξεργάζονται το πώς θα περάσουν επικοινωνιακά τις παραγγελίες του ονομαζόμενου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του ΙΟΒΕ και των άλλων οργάνων του. Αλλά ποιοι είναι σήμερα αυτοί που κυρίως αποτελούν τον κατ' ευφημισμό Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών; Μεγαλοεργολάβοι των ΜΜΕ και ανάδοχοι δημόσιων έργων. Μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου και αντιπρόσωποι ξένων εμπορικών οίκων. Υποψήφιοι αγοραστές των υπό εκποίηση ΔΕΚΟ. Επιχειρηματίες που αρπάζουν τις κρατικές επιχορηγήσεις για να μεταφέρουν, στη συνέχεια, τις επιχειρήσεις τους αλλού.Αυτοί είναι οι μεταρρυθμιστές του κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει βρεθεί τώρα να πασχίζει για τη διόγκωση των νέων τζακιών του κατεστημένου που ανέδειξε και εδραίωσε επί μία εικοσαετία η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Γι' αυτούς θέλουν να καταργήσουν τα ιερά δικαιώματα στην Ασφάλιση, στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία και στο Κοινωνικό Κράτος; Γι' αυτούς θέλουν να καταργήσουν το μικρό και μεσαίο μέγεθος της παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή, τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου; Και πώς μπορεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει τώρα αντιπολίτευση στα τζάκια και τα μεγάλα αφεντικά που αποτελούν "σάρκα εκ της σαρκός" του κόμματος που ηγείται, χωρίς τον κίνδυνο να εκτίθεται κάθε φορά, ανεπανόρθωτα; Πως μπορεί να παίξει το ρόλο του αντιπολιτευόμενου, π.χ. στην τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης για την κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην Εμπορική προς όφελος των τραπεζιτών, όταν ο ίδιος - για να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα - είχε πρόσφατα απαιτήσει την κατάργηση της Ασφάλισης στους νέους; Υπάρχει σήμερα διέξοδος για τις ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις, για τους προοδευτικούς πολίτες που βλέπουν τα κόμματά τους να εμπορεύονται την ιστορία τους, να μετατρέπονται ανοιχτά σε δήμιους των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.Το πολιτικό μάρκετινγκ της παλιάς και της νέας δεξιάς δεν μπορεί να ξεγελά επ' αόριστον αγωνιστές που έχουν άλλες προσδοκίες, ανθρώπους που επιτέλους έχουν άλλες καταβολές.

Φτάνει πια! Υπάρχουν μεταξύ μας διαφορές και μάλιστα σημαντικές διαφορές, υπάρχει όμως και η λύση. Είναι η λύση της συνεργασίας για την καθολική Αντίσταση και την Αντεπίθεση στο νεοταξικό καθεστώς και αυτός ο δρόμος ανοίγει με την πρωτοβουλία των κοινών ψηφοδελτίων ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και ανένταχτων στελεχών στις τοπικές εκλογές.

Τα ψηφοδέλτια συνεργασίας είναι ένα πολιτικό κάλεσμα. Κάλεσμα αντινεοταξικής προοδευτικής ενότητας στους δήμους, στους νομούς και τη χώρα. Η Συνεργασία αποτελεί για όλους τους ριζοσπάστες και ανένταχτους αγωνιστές, για όλους όσοι έμπρακτα ανταγωνίζονται τη δικομματική συγκυβέρνηση, το δικό τους σπίτι και γνωρίζουμε καλά πως η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για να στεριώσει και να υπάρξουν αύριο οι προϋποθέσεις του κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου, της τελικής Αντεπίθεσης και της νίκης!

Νίκος ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ
Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗ.Κ.ΚΙ. Π. Μαντά στην Συνέντευξη Κ.Κ.Ε. ΔΗ.Κ.ΚΙ. Κ.ΑΝ. Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών για τα ψηφοδέλτια των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

Οι επικεφαλής και άλλοι υποψήφιοι του ΔΗ.Κ.ΚΙ. στις νομαρχίες και τους δήμους που ανακοινώθηκαν στην Συνέντευξη

Ξενοδοχείο PARK 20/2/2006

Ασφαλώς, η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων μιας ριζοσπαστικής λαϊκής συμμαχίας δεν μπορεί από μόνη της να ανατρέψει την επέλαση σε βάρος των στοιχειωδών οικονομικών, εργασιακών και δημοκρατικών κατακτήσεων και την εγκατάσταση ενός Νεοφιλελεύθερου Μεσαίωνα υπανάπτυξης και κρίσης.

Η ενίσχυση των παραπάνω ψηφοδελτίων δεν μπορεί επίσης από μόνη της να ανακόψει την συμμετοχή της στα σχέδια της Νέας Τάξης, και στην πορεία φαλκίδευσης του δικαιώματος της εθνικής ανεξαρτησίας και υποθήκευσης του μέλλοντος της χώρας.

Ωστόσο, μια αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ριζοσπαστικής λαϊκής συμμαχίας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανόρθωση του θεσμού της Τ. Αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που παρά τα εγγενή αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και την προοδευτική του παράδοση, κινδυνεύει σήμερα να ενσωματωθεί και να μετατραπεί από τον δικομματισμό σε προέκταση και άλλοθι του συγκεντρωτικού και αλλοτριωμένου κρατικού μηχανισμού, των ισχυρών τοπικών οικονομικών παραγόντων, και της επαγγελματικής καθεστωτικής πολιτικής. Εμείς θεωρούμε σπουδαίο το γεγονός πως π.χ. ο δήμος της Νίκαιας, χωρίς φορομπηξία, χωρίς σπόνσορες και φτιασιδώματα, κατέκτησε πόρους και δημιούργησε έργο με έναν άλλο πολιτισμό. Δεν ξεχνάμε πως στην μεταπολεμική περίοδο, όταν επικρατούσε και πάλι η καταχνιά της «μοναδικής σκέψης», πολλοί δήμοι της Αθήνας ανέτρεπαν το πρότυπο του συμβιβασμού και της ιδιώτευσης, αναδεικνύοντας τοπικές ηγεσίες που έμειναν την ιστορία σαν κάστρα δημοκρατικής άμυνας και απόρριψης της μοίρας της ψωροκώσταινας στην οποία τους είχαν δρομολογήσει οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Κυρίως όμως, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗ.Κ.ΚΙ., μένει στην εκτίμηση πως η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ριζοσπαστικής λαϊκής συμμαχίας μπορεί να «κλέψει την παράσταση» και να δώσει τον τόνο για την επόμενη ημέρα.

Να σηματοδοτήσει και να διεγείρει διεργασίες αγωνιστικής συσπείρωσης και περαιτέρω ωρίμανσης των προϋποθέσεων της συγκρότησης του ριζοσπαστικού πόλου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ανατροπής της νεοταξικής βαρβαρότητας.

Δεν ξεκινάμε την συνεργασία από το μηδέν, υπήρξε η συμμετοχή μας στα ψηφοδέλτια του 2002 η οποία λειτούργησε εποικοδομητικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και η συμμετοχή μας στο Π.Α.ΜΕ. του οποίου είμαστε συνιδρυτικά μέλη.

Γνωρίζουμε πως με το Κ.Κ.Ε. αλλά και με τη Κ.ΑΝ. την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών και με πολλούς ανένταχτους αγωνιστές και συλλογικότητες που συμμετέχουν, όπως και με ακόμη περισσότερους που αναμένουμε να συναντηθούμε, δεν έχουμε την ίδια στρατηγική και γι΄αυτό άλλωστε διατηρούμε στο ακέραιο την πολιτική, και οργανωτική μας αυτοτέλεια. Επιλέγουμε όμως να προτάξουμε τα σημεία που μπορούν να μας ενώσουν, όχι απλά επειδή τα σημεία αυτά έχουν πράγματι έναν στρατηγικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως επειδή μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για την αυριανή επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ριζοσπαστικού προοδευτικού Μετώπου, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο της Νέας Τάξης και του Νεοφιλελευθερισμού.

Σαν τέτοια σημεία το ΔΗ.Κ.ΚΙ. προτείνει τα εννέα σημεία τα οποία επεξεργάσθηκε το 2ο τακτικό Συνέδριό του. Αυτά αποτελούν άλλωστε και το πολιτικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει τις ειδικότερες θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Τ. Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα σε αυτά:
Η ριζική αλλαγή στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την πολιτική του Χρηματοπιστωτικού συστήματος, με κριτήριο την άμεση αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, την αυτόματη αύξηση των κατώτερων αποδοχών, και του επιδόματος ανεργίας. Έμφαση στην ανάπτυξη Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας, και στην καταπολέμηση της Ανεργίας.
Η επανατοποθέτηση της χώρας απέναντι στο ΕΥΡΩ, και ο Δημόσιος – Κοινωνικός χαρακτήρας των εθνικών επιχειρήσεων (πρώην ΔΕΚΟ) και των μεγάλων – στρατηγικών τομέων και μονάδων της Οικονομίας.
Η επανατοποθέτηση της χώρας απέναντι στις δεσμεύσεις της Κ.Α.Π. και στην προώθηση των μεταλλαγμένων προϊόντων, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις επαναχάραξης της Αγροτικής Πολιτικής σε εθνική βάση.
Η κατάργηση όλων των αντιεργασιακών, αντιασφαλιστικών νόμων και δεσμεύσεων. Η υιοθέτηση δημοκρατικού Αμυντικού Δόγματος, με ταυτόχρονη πλήρη απαλλαγή από συμφωνίες υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας, όπως η νέα δομή και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και ο απεγκλωβισμός από πολιτικές και συμφωνίες υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας, όπως ο διάλογος με το στρατιωτικό καθεστώς της 'Αγκυρας, η συμφωνίες του Ελσίνκι, και η επαναφορά του σχεδίου Ανάν.
Η κατάργηση του πλέγματος των αντιδημοκρατικών νόμων και θεσμών και κάθε μορφής παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, και ο πλήρης λαϊκός και κοινωνικός έλεγχος στα μεγάλα Μ.Μ.Ε. και τους θεσμούς του πολιτισμού.

Οι υποψήφιοι του ΔΗ.Κ.ΚΙ. στις νομαρχίες και τους δήμους που ανακοινώθηκαν στην Συνέντευξη

Μέσα από αυτό τον προβληματισμό η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗ.Κ.ΚΙ. ανεπιφύλακτα στηρίζει τα ψηφοδέλτια που αναγγέλθηκαν από την Γ .Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. και συμμετέχει στην Νομαρχία της Αθήνας με υποψήφιο νομάρχη τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Η. Νικολόπουλο, και στην νομαρχία Ανατολικής Αττικής με υποψήφιο νομάρχη τον καταξιωμένο καλλιτέχνη και αγωνιστή Γ. Πάντζα. Συμμετέχει επίσης στο ψηφοδέλτιο για τον δήμο της Αθήνας με τον επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης Ν. Μπουζάνη και την πρώην βουλευτή του στην Α΄Αθήνας Βίκυ Αράπη Καραγιάννη, στο ψηφοδέλτιο για το δήμο Θεσσαλονίκης με την νυν δημοτική σύμβουλο και πρώην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Χ. Γιαταγάνα, καθώς και με πολλούς άλλους υποψηφίους σε όλα τα ψηφοδέλτια που αναγγέλθηκαν.
Η συνεργασία θα επεκταθεί με το ΔΗ.Κ.ΚΙ. να είναι παρόν σε όλους τους μεγάλους δήμους και τους νομούς ολόκληρης της χώρας

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ