7/06/2012

Πέτρος Κονταρίνης
Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ
Πλ. Αθανασίου Διάκου
Μαρούσι 
 
Πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας για τις εκλογές στις 17 Ιουνίου και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θέλω να καταδικάσω την άνανδρη φασίζουσα συμπεριφορά εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ενάντια στις συναγωνίστριες Ρένα Δούρου και Λιάνας Κανέλλη σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί 7/6.
 
Φίλες και φίλοι,
Πέρασαν δύο χρόνια με μνημόνια και ένας μήνας απ’ τις προηγούμενες εκλογές που έδωσαν μια πρώτη απάντηση του Ελληνικού λαού.
Σήμερα είναι φανερό σε όλους ότι δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μνημόνιο, υπάρχει συνεχίζουμε να το εφαρμόζουμε και καταστρεφόμαστε ολοσχερώς ή το ακυρώνουμε.
Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις 18 Ιουνίου ή θα έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία και θα είναι μνημονιακή ή θα είναι αντιμνημονιακή με άξονα το ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο σενάριο το έχουμε δει με τη Κυβέρνηση Παπαδήμου –Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΛΑ.Ο.Σ.
Τι όμως θα πρέπει να περιμένουμε από μια Κυβέρνηση με άξονα το ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει ουσιαστικός λόγος μιας τέτοιας αλλαγής:
1.                  Άμεση αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, αφού έχει διενεργηθεί λογιστικός έλεγχος για το πόσο πραγματικά είναι αυτό. Το ύψος εξυπηρέτησης πρέπει να συνδυαστεί με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
2.                  Άμεση κατάργηση της Υπουργικής πράξης 6-28/02/2012 για τη μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% και κατά 32% στους νέους. Επαναφορά του κατώτερου στα 751 ΕΥΡΩ με επίδομα ανεργίας στα 461 ΕΥΡΩ για δύο χρόνια.
3.                  Άμεση κατάργηση του χαρατσιού στα μικρομεσαία εισοδήματα.
4.                  Άμεση κατάργηση της μετενέργειας, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
5.                  Σταδιακή επαναφορά όλων των μισθών και συντάξεων στα πριν το 2010 επίπεδα, όταν αυτό είναι εφικτό.
Αυτά τα μέτρα εκτός από την ανακούφιση των νοικοκυριών θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αύξηση της κατανάλωσης.
Μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα χρήματα αφού είναι σίγουρο ότι η χώρα έχει καταστραφεί. Θα τα βρούμε από εκεί που δεν τα έψαξε ο Καραμανλής (καταγγέλλοντας τους νταβατζήδες στου Μπαϊραχτάρη) και από το «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου. Και πραγματικά υπάρχουν. Μόνο που είναι στην Ελβετία. Δεκατέσσερις χιλιάδες λογαριασμοί Ελλήνων έχουν ανοιχτοί στη χώρα αυτή ενώ οι Έλληνες επενδυτές είναι οι πρώτοι σε αγορά ακινήτων στις Βρυξέλες. (σε νεόκτιστη πολυκατοικία δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα 100 διαμερίσματα τα 70 αγοράστηκαν από Έλληνες). Είναι φανερό ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εντοπιστούν οι έχοντες και κατέχοντες και επιτέλους να φορολογηθούν.
Αυτό μπορεί να γίνει:
1)                  Με τη δημιουργία καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα της κινητής και ακίνητης ιδιοκτησίας των Ελλήνων που ζουν είτε εντός είτε εκτός της Ελλάδος.
2)                  Φορολογικό συντελεστή εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων κοντά στο μέσο όρο του Ευρωπαϊκού.
3)                  Σταδιακή μείωση Φ.Π.Α. και διατίμηση σε είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γάλα κτλ
4)                  Ολοκληρωτική ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού σε παραγωγική βάση με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.
5)                  Αναδιάρθρωση συντελεστών της φορολόγησης και εκσυγχρονισμό πληροφοριακού συστήματος ελέγχου.
       α) Αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον Εφοπλιστικό κόσμο.
       β) Δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα.
       γ) Φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό, με τη συνεργασία της Ελβετικής και άλλων κυβερνήσεων.
       δ) Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων , προτεραιότητα στην ανάπτυξη της πρωτογενούς  και αγροτικής  παραγωγής.
       ε) Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου.
       στ) Επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και αύξηση της απορροφητικότητάς του.
Για πρώτη φορά θα φορολογηθεί ο πλούτος και θα απαλλαχθούν από την υπέρμετρη φορολόγηση τα μικρομεσαία στρώματα που μέχρι τώρα σηκώνουνε το κύριο βάρος φορολογικών εισπράξεων από το Κράτος.
Από εκεί θα βρούμε τα λεφτά, από εκεί που δεν τα έψαξε ποτέ ο δικομματισμός. Γιατί δεν θέλανε να τα βάλουνε με τους ισχυρούς οικονομικά φίλους τους από τους οποίους εν πολλοίς εξαρτούνται. Επιστέγασμα μιας προοδευτικής πολιτικής είναι η εθνικοποίηση των Τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται. Το πάγωμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (σε πρώτη φάση) και την επανακρατικοποίηση των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., ΕΛ.ΤΑ., Ε.Υ.Δ.Α.Π., μεταφορές) όποτε αυτό είναι οικονομικά εφικτό.
Εννοείτε δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους. Στις 17 Ιουνίου πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτούς που μας άφησαν χωρίς φάρμακα, αναλώσιμα στα νοσοκομεία, με μισούς μισθούς και συντάξεις που δεν ξέρουμε αν θα τις πάρουμε τον επόμενο μήνα και με δύο αυτοκτονίες ημερησίως που συνολικά έχουνε περάσει τις δύο χιλιάδες τα δύο τελευταία χρόνια. Γυρίζουμε σελίδα, 37 χρόνια οι ίδιοι και οι ίδιοι. Καραμανλής –Παπανδρέου – Μητσοτάκης – Σημίτης και πάλι Καραμανλής –Παπανδρέου –Μητσοτάκη.
Τι έχουν να μας πουν όλοι αυτοί σήμερα για το σημείο που μας έφτασαν; Τίποτα ουσιαστικό. Ελλείψη επιχειρημάτων ανακάλυψαν τώρα τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ σαν κάτι κακό. Τι ποιο φυσικό από ένα πολυτασικό κόμμα στην Ευρώπη, στο οποίο συναντιούνται αριστεροί σοσιαλοδημοκράτες με ευρωκομουνιστές με την πολιτική οικολογία και με τα κινήματα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και αυτά των αγανακτισμένων των πλατειών. Πως αλλιώς η κοινωνία θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερη δικαιοσύνη και δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έτσι συγκροτούνται και τα αντίστοιχα κόμματα στην Γαλλία την Γερμανία και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Θέλουν με αυτό τον τρόπο να αποπροσανατολίσουν από τις δικές τους πολιτικές ομαδοποιήσεις όπως αυτή των νεοφιλελεύθερων που αποτελούνται από παλαιούς πολιτικούς και νεογιάπιδες που πάσχουν από μανία καταστροφής του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου καθώς και η άλλη ομαδοποίηση των ακροδεξιών που προσχωρήσαν στην Νέα Δημοκρατία αφού νομιμοποιηθήκαν με την υπουργοποίησή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Είναι αυτοί που ως τηλεαστέρες έθεταν χρόνια τώρα την ακροδεξιά ατζέντα πατώντας πάνω στο πραγματικό πρόβλημα της εγκληματικότητας εκτρέφοντας με τον τρόπο αυτό το αυγό του φιδιού που τώρα εκκολάφτηκε. Και τέλος την μεγάλη ομαδοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αυτής των καταχραστών του δημοσίου χρήματος όπου συναντιούνται οι βατοπεδινοί και τα δομημένα ομόλογα με τους άλλους της Siemens και των υποβρυχίων που γέρνουν. Αυτές τις ομάδες τις γνωρίζει ο Ελληνικός λαός και ξέρει ότι εμείς δεν θα τις καλύψουμε, βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς της δικαιοσύνης σε όσους κατέκλεψαν την χώρα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μεταβληθεί σε ανθρωπιστική στην πατρίδα μας.
Τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια μας να επιλέξουμε ή Κυβέρνηση του μνημόνιου της καταστροφής ή αξιοπρεπή ανθρώπινη διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.