ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΥΖΑΝΗ

Η ψήφος στα αριστερά κόμματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πριν την οικονομική κρίση, είχε στην πλειοψηφία της ταξικά χαρακτηριστικά. Ψήφιζαν αριστερά τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες, Αγρότες) και βεβαίως οι άνεργοι. Επέλεγαν τα αριστερά κόμματα με βάση την ταξική τους συνείδηση, για να ενισχύσουν την φωνή τους εντός και εκτός Βουλής , γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν ψήφιζαν Κυβέρνηση.

Σ΄αυτές τις τελευταίες εκλογές, η ψήφος δεν είχε μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά. Βεβαίως είχε και τέτοια ως ένα βαθμό με τα φτωχά λαϊκά στρώματα και με εκείνους που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ψήφισαν και με εθνικά-πατριωτικά χαρακτηριστικά(διευκρίνιση: όχι εθνικιστικά και ρατσιστικά). Βλέποντας τους Μέρκελ και Σια ,να βάζουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από την εξαθλίωση του λαού μας, να κουνάνε το δάκτυλο στους ΄Ελληνες και να τους κατηγορούν ως «τεμπέληδες», δεν το άντεξαν και αντέδρασαν. Επειδή γνωρίζει (ο Ελληνικός λαός) ότι εργάζεται πιο σκληρά και περισσότερες ώρες κατά τον ΟAΣΑ από τους Γερμανούς , αλλά και από τους άλλους Ευρωπαίους. Επειδή γνωρίζει ότι τα ημερομίσθια και οι μισθοί είναι σχεδόν τα μικρότερα της Ευρωζώνης. Επειδή γνωρίζει ότι τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά και οι πρώτες και βοηθητικές ύλες, για όποια εργοστάσια μας έχουν απομείνει, είναι εισαγόμενα από την Γερμανοευρωπαϊκή ΄Ενωση. Επειδή γνωρίζει ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του, έγιναν πλεονάσματα και κέρδη σ΄αυτούς. Για όλα αυτά δεν άντεξε ο κάθε συνειδητός ΄Ελληνας πολίτης «πήρε ανάποδες» και ψήφισε υπέρ της Αριστεράς, στην προκειμένη περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, γνωρίζοντας ότι ψηφίζει κατά των Γερμανοευρωπαίων, δυναστών , δανειστών και τοκογλύφων.

Ο Ελληνικός λαός μπορεί ακόμη και την φτώχεια και την πείνα να την βάλλει σε δεύτερη μοίρα , αλλά επειδή είναι περήφανος και με πολλή μεγάλη ιστορία δεν αντέχει να λοιδορούν την πατρίδα του.΄Αλλωστε όσο αυτονόητη είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας για καλύτερη ζωή , τόσο αυτονόητη είναι και η υπεράσπιση της πατρίδας μας. Ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (Αριστερά) , γιατί μόνο αυτό το μετωπικό σχήμα (φορέας) εφάρμοσε ένα ενωτικό σχέδιο, πρόγραμμα και πρόταση Αριστερής Κυβέρνησης που δεν είχαν τα άλλα αριστερά κόμματα. Ο λαός αποδεικνύει με την ψήφο του προς το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ότι δεν ήθελε σ΄αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την χώρα να ψηφίσει κόμματα διαμαρτυρίας , αλλά ένα κόμμα που θα είχε την προοπτική και την βούληση να κυβερνήσει την χώρα και να βγάλει τον λαό από τον λάκκο που τον έριξαν τα αστικά νεοφιλελεύθερα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Για την πρωτοφανή και αλματώδη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το πρόσωπο «Αλέξης Τσίπρας». Αναμφίβολα έχει πολύ μεγάλα προσόντα και επάξια κέρδισε τον τίτλο του επικεφαλή αυτού του μετωπικού σχήματος. Είδε νωρίς ότι σήμερα μόνο με την ενότητα , με πρόταση και πρόγραμμα εξουσίας, μπορεί να γίνει η Ανατροπή της Νεοφιλελεύθερης καταστροφής και να φέρει την Αλλαγή. (Η νίκη ακόμη δεν ήλθε, αλλά είναι κάπου πολύ κοντά). Είδε, ότι ο λαός δικαίως αποδοκίμαζε τους τοκογλύφους εταίρους μας, που μας προσέφεραν «τα δάνεια αλληλεγγύης», αλλά ταυτόχρονα την ταπείνωσή μας και έβαλε εκτός από τα ταξικά στοιχεία και εθνικά στοιχεία στο πρόγραμμά του. Μίλησε για εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και επισκεπτόμενος την μαρτυρική Κύπρο μίλησε για ανακήρυξη της ΑΟΖ . Είδε καλύτερα από πολλούς άλλους ότι σ΄αυτήν την κρίσιμη φάση που περνάμε ως χώρα και ως λαός, η Ταξική πάλη και η Εθνική πάλη « πάνε πακέτο». Βεβαίως με την ελπίδα ότι οι προεκλογικές του εξαγγελίες θα τηρηθούν και μετεκλογικά.

Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν μας, βαδίζοντας τον δρόμο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προς το ενιαίο σχήμα ή φορέα. Το 27% έχει ένα μέρος ταξικά χαρακτηριστικά , ένα άλλο εθνικά χαρακτηριστικά και το πολύ μεγάλο έχει και τα δύο μαζί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα σήμερα να κρατήσει μόνο τα ταξικά χαρακτηριστικά που εκφράζει το παλιό 4,6% και να αποβάλει τα πατριωτικά στοιχεία που εκφράζουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Τότε αντί να δυναμώσουμε το ΣΥΡΙΖΑ θα τον μικρύνουμε και η υπόθεση εξουσίας για μια Σοσιαλιστική Αλλαγή θα έχει χαθεί.

Το μεγάλο τσουνάμι των 1.653.000 ψηφοφόρων, θα παρασύρει κάθε αγκυλωμένη αντίσταση , που θα προσπαθήσει την παραμονή μας μόνο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όλοι μας να ανοίξουμε τις πόρτες στην βάση , να δεχθούμε από τον λαό καθοδήγηση , όπως λέει συχνά ο Μανώλης Γλέζος και όχι ο λαός από εμάς τους ειδήμονες και τους φωστήρες. Ο λαός αυτός πρέπει να αυτοοργανωθεί , να καταρτίσει το νέο πρόγραμμα εξουσίας, να εκλέξει τα νέα στελέχη για τα ανώτερα όργανα και να δημιουργήσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Ως τότε και για την καλύτερη δημοκρατική διαδικασία πρέπει να υπάρχουν εγγυητές. ΄Ενας εγγυητής της ομαλής και δημοκρατικής πορείας είναι ο Αλέξης Τσίπρας και δεύτερος είναι ο ίδιος ο λαός.

Επειδή όμως κάθε νέος δρόμος έχει τις δυσκολίες του και τις επικίνδυνες στροφές του , που μπορεί το όχημα να παρεκτραπεί από τυχόν αγκυλώσεις στο παλιό, πρέπει οι συνιστώσες να συνεχίσουν για ένα διάστημα προσφέροντας στον δημοκρατικό διάλογο τις όποιες ιδεολογίες και εμπειρίες κουβαλάει η κάθε μία. Κάποια στιγμή και αφού δημιουργηθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία των συνιστωσών μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (συνέδρια), εάν και εφόσον εκτιμηθεί θετικά η φυσιογνωμία και η κατοχύρωση της δημοκρατίας στον νέο φορέα. Υπάρχει όμως ισχυρή εκδοχή να παραμείνουν οι συνιστώσες, να έχουν διακριτό ρόλο συνεργασίας με τον κοινό κεντρικό κορμό, να εμφανίζεται έτσι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ «Συμμαχικό Μετωπικό Σχήμα», για να πείσει στο μέλλον και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς να συμμετάσχουν στην ενωτική προσπάθεια προς την εξουσία και την αλλαγή.

Σ΄αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας και τον λαός μας, κανείς δεν έχει το δικαίωμα όμως να βάλει εμπόδια για την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ούτε οι συνιστώσες, ούτε κάποιοι κολλημένοι στο παλιό, που δεν βλέπουν τα νέα στοιχεία της εθνικής και ταξικής υπόστασης. Πρώτα να συνδιαμορφώσουμε την ιδεολογική φυσιογνωμία του νέου φορέα και μετά το οργανωτικό θέμα, το οποίο είναι πιο εύκολο. Οι σημερινές συνθήκες και οι ανάγκες του λαού και της χώρας χρειάζονται την συνένωση και του «υπεύθυνου διεθνισμού» καθώς και «του υπεύθυνου πατριωτισμού». Χρειάζονται την ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς( Αριστερών σοσιαλιστών, ριζοσπαστών, οικολόγων και κομουνιστών).

Ελπίζω και πιστεύω ότι όλοι μας θα προσπαθήσουμε με ειλικρίνεια για να δημιουργήσουμε το νέο ΣΥΡΙΖΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ με Εθνική και Ταξική ταυτότητα. Η ιστορική αυτή ευκαιρία θα είναι έγκλημα αν χαθεί για την χώρα και το λαό μας!

Nίκος Μπουζάνης

Μέλος της Γραμμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Γραμματέας Σοσιαλ. Αριστεράς(ΔΗΚΚΙ)

 

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ