Στα 57 δισ. ευρώ τα καθυστερούμενα δάνεια και γιατί η “πολυαναμενόμενη” δόση θα είναι δώρον-άδωρον ακόμα και για τις τράπεζες!

Από το papaioannou-giannis.net

Διαβάζουμε αρχικά ότι τα τοξικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν εκτοξευτεί στα 57 δισ. και στο 25% του συνόλου:

Η κρίση οδηγεί τα ελληνικά νοικοκυριά σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Στα 57 δισ. ευρώ έχουν εκτοξευτεί τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται για διάστημα πάνω από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα τέσσερα δάνεια (25%) δεν εξυπηρετείται. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Κάτι τέτοιο όμως θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κρατικό χρέος .  zoomnews.gr

Από την άλλη ακούμε σήμερα τον κ. Μηταράκη να δηλώνει:

Το νέο πακέτο μέτρων που θα μας διασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα εντείνει τις υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά η μη εκταμίευση της επόμενης δόσης θα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Αυτό παραδέχτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης κατά την τρίτη ημέρα του συνεδρίου Capital+Vision, τονίζοντας ότι “το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσουμε το διεθνές κλίμα απέναντι στην Ελλάδα και την δημοσιονομική ασφάλεια που ζητούν οι επενδυτές”. capital.gr

Σχόλιο RYaN: Δυστυχώς αδυνατεί όμως να καταλάβει τα στοιχειώδη: Η επόμενη δόση που έχει ως προαπαίτηση τη λήψη των πολύ σκληρών υφεσιακών μέτρων προορίζεται στο μεγαλύτερό της μέρος για να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων των 4 μεγάλων συστημικών ελληνικών τραπεζών, οπότε θεωρητικά ο κύριος στόχος της είναι  να διασώσει τις τράπεζες. Έστω ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μ’ αυτό και ας μείνουμε στο αν ακόμα κι αυτός ο στόχος θα πετύχει. Για να δούμε λοιπόν: Την ώρα που η δόση θα καλύπτει την τρύπα των κουρεμένων ομολόγων των ιδιωτικών τραπεζών, ταυτόχρονα θα δημιουργεί μία υπερπολλαπλάσια τρύπα στα δάνεια των ίδιων τραπεζών. Η ύφεση που θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα θα έχει σαν άμεση συνέπεια να σταματήσουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους οι χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη η ανεργία που θα εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη (το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ μιλάει ακόμα και για 34%) θα έχει ως άμεση συνέπεια να σταματήσουν την εξυπηρέτηση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τους, ή και των πιστωτικών καρτών τους, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα έχουν βρεθεί στο άγριο φάσμα της ανεργίας και της ανέχειας.

Άρα, η εκταμίευση της δόσης μαζί με τα υφεσιακά μέτρα που προϋποθέτει, είστε σίγουρος κ.Μηταράκη ότι θα ήταν χειρότερη από τη μη λήψη των υφεσιακών μέτρων και της δόσης, όχι για την κοινωνία όπου εκεί τα πράγματα είναι πασιφανή, αλλά ακόμα και για τις τράπεζες? Εγώ τουλάχιστον δεν είμαι καθόλου σίγουρος για κάτι τέτοιο. Μια πρώτη εκτίμηση με κάνει να πιστεύω ότι πρόκειται για “δώρον – άδωρον”, ή σύμφωνα με μιά άλλη γνωστή λαϊκή έκφραση “μία τρύπα στο νερό”