Η Μέρκελ αναιρεί την αρνητική θέση της για την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM ειδικά και μόνο για την Ιρλανδία!

από το papaioannou-giannis.net


Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κέννυ δήλωσε ότι αυτός και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησαν σήμερα Κυριακή στο τηλέφωνο και συμφώνησαν ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει τα σχέδια της Ιρλανδίας, για ελάφρυνση των τεράστιων χρεών που έχει συσσωρεύσει από τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της, ως μία “ειδική περίπτωση“.
Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου και έροχνται μετά από ένα σαββατοκύριακο σύγχυσης που ακολούθησε τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής και οι οποίες εμφανίζονταν να τορπιλίζουν τις ελπίδες της Ιρλανδίας να μεταφέρει στην ευρωζώνη τα τεράστια χρέη που συσσώρευσε από τη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών της.
Η κ. Μέρκελ κράτησε σκληρή γραμμή την Παρασκευή, κατά τη λήξη της ευρωπαϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις ελπίδες της Ισπανίας ότι η ευρωζώνη θα αναλάβει το ισπανικό χρέος που έχει δημιουργηθεί από τη μέχρι σήμερα προσπάθεια της Ισπανίας να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι “δεν θα υπάρξει αναδρομική άμεση ανακεφαλαιοποίηση” (για τις ισπανικές τράπεζες).
Τα σχόλιά της φάνηκαν να γκρεμίζουν τις ελπίδες του Δουβλίνου να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους της Ιρλανδίας, που προέκυψε από τη διάσωση των τραπεζών κατά τα 4 τελευταία χρόνια, στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διασώσεων (ESM).
Ωστόσο, ο κ. Κέννυ δήλωσε αργά σήμερα Κυριακή ότι συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις “ειδικές συνθήκες” της ιρλανδικής κρίσης χρέους, τις προσπάθειες που κάνει για να ξεφύγει από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και τα σχέδιά της Ιρλανδίας για να επανεξασφαλίσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές μετά τη λήψη και των τελευταίων δανείων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, δηλαδή περί το τέλη του 2013.
Συγκεκριμένα δήλωσε: “Αναγνωρίζουν (οι Γερμανοί) ότι στο πλαίσιο αυτό η Ιρλανδία είναι ειδική περίπτωση και ότι το Eurogroup θα πρέπει να το λάβει υπόψη του”.

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ