ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΖΗΤΗΤΑ

Άρθρο Νίκου Μπουζάνη

Η λέξη Ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει αναπλήρωση κεφαλαίων και στην προκειμένη περίπτωση κεφάλαια των τραπεζών. Ποιών όμως κεφαλαίων; Προφανώς  εκείνων που χάθηκαν λόγω κρίσης. Κεφάλαια που χάθηκαν λόγω ζημιών των τραπεζών. Η  παγκόσμια, η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική κρίση έφεραν ζημιές και μείωση κεφαλαίων στις τράπεζες.Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι όλες ιδιωτικές.Η Αγροτική και το Ταχυδρομικό  Ταμιευτήριο, οι οποίες είχαν κρατική πλειοψηφία των μετοχών τους και αυτές δρομολογήθηκαν ως προίκα στις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες. Όταν λέμε όλες είναι ιδιωτικές, εννοούμε όλες. ΕΘΝΙΚΗ, ΕUROBANK, ALFA ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, MARFIN, ΚΥΠΡΟΥ και όλες οι υπόλοιπες.

 Α)Να μην ξεχάσουμε και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ , η οποία είναι ιδιωτική κατά 92% και αγνώστων μετόχων και άρα όχι κρατική όπως εμφανίζεται και όπως φυσικά θα έπρεπε. Υποτίθεται ότι η Τράπεζα Ελλάδος είναι επόπτρια τράπεζα στις άλλες ιδιωτικές τράπεζες. Δηλαδή βάλαμε το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Την Τράπεζα Ελλάδος ποιος την ελέγχει; Το καταστατικό της προβλέπει ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να την ελέγχει. ΄Εχει το αλάθητο και το ανέλεγκτο του Πάπα. Αυτός ο αυτόνομος  οργανισμός «Τράπεζα της Ελλάδος» που δεν ελέγχεται από κανέναν (σημειωτέον ότι η κυβέρνηση, οι υπουργοί και οι βουλευτές ελέγχονται και κρίνονται από τον λαό), έχει το δικαίωμα εποπτείας και ελέγχου επί των εμπορικών τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας. Είχε το δικαίωμα της νομισματικής πολιτικής πριν εισέλθουμε  στην ΟΝΕ, είχε και έχει το δικαίωμα καθορισμού των επιτοκίων , επέβλεψε όλων των διαδικασιών για την είσοδό μας στην Ευρωζώνη και σήμερα εποπτεύει μαζί με την ΕΚΤ την πιστή εφαρμογή του μηχανισμού κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ. Αφού δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, ούτε από τον Ελληνικό λαό, ας μας αποκαλύψουν τουλάχιστον τους μετόχους τους. Είναι ΄Ελληνες, είναι ξένοι και ποιών συμφερόντων;

 Β)Να επανέλθουμε όμως στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης . Καλείται η χώρα μας να δανεισθεί από τις ξένες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις με επιτόκιο 5-6%, για να τα δώσει στις τράπεζες να αναπληρώσουν τα ελλείμματα τους, που προήλθαν από την κρίση. Στην προκειμένη περίπτωση από την δόση των 31,5 δις, αν την πάρουμε, θα πάνε στις ιδιωτικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση τα 25 δις, από τα οποία τίποτε δεν θα δοθούν στην αγορά ως δάνεια από τις τράπεζες. ΄Αλλωστε δεν δεσμεύονται γι΄αυτό από κάποια σύμβαση. Τα άλλα 5,5 με 6 δις θα πάνε για εξόφληση κάποιων  τοκοχρεολυσίων και έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, γι΄αυτό δεν θα περισσέψει ούτε μισό δις, για να πληρώσουν οφειλόμενα από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις. Λένε δηλαδή ψέματα ότι θα ωφεληθεί η αγορά με ρευστότητα .

 Αν καταλάβαμε καλά, πρέπει να δανεισθούμε , να αυξήσουμε το Δημόσιο χρέος , το οποίο θα το πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας, για να το δώσουμε στις ιδιωτικές-εμπορικές τράπεζες προς αναπλήρωση των ζημιών τους. Οι τράπεζες είναι ανώνυμες εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι ιδιωτικές  όλες οι άλλες Α.Ε. Το μεγάλο ερώτημα είναι, γιατί αυτές τις ζημιές να τις πληρώσει ο Ελληνικός λαός και να μην τις πληρώσουν οι ίδιοι οι μέτοχοι της. Από το 1990 μέχρι το 2010, δηλαδή είκοσι χρόνια, οι τράπεζες μας είχαν προσθετικά κέρδη επί των κερδών πάνω από 3.000%, δηλαδή 150-200 δις ευρώ περίπου . Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ποιος θα τις ελέγξει για να βεβαιωθεί αν πήγαν σε ανακεφαλαιοποίηση ή σε κάποιες τσέπες ή σε ξένες τράπεζες ; Είναι σίγουρο ότι δεν πήγαν για ανακεφαλαιοποίηση , ούτε για μείωση του Δημοσίου χρέους της χώρας μας. Αν γινόταν κάτι τέτοιο δεν θα φθάναμε σ΄αυτή την κατάσταση. Αφού δεν πήγαν για μείωση του Δ. χρέους τα κέρδη τους ,γιατί θέλουν και εμείς πρέπει, να αυξήσουμε το Δημόσιο χρέος, καλύπτοντας τις τελευταίες ζημιές τους; Γιατί δεν συμψηφίζουν τις τελευταίες ζημιές με τα προηγούμενα κέρδη; Αυτά  τα ερωτήματα ποιος θα τα απαντήσει στον Ελληνικό λαό , που σήμερα υποφέρει , εξαθλιώνεται, ταπεινώνεται και ταυτόχρονα καλείται από το υστέρημά του να καλύψει τις δήθεν ζημιές τους;

 Γ)΄Ενα άλλο θέμα που δεν έχει ενημέρωση σίγουρα ο ελληνικός λαός, αλλά προφανώς ούτε οι κυβερνήσεις (για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω) είναι οι αζήτητες τραπεζικές καταθέσεις. Υπάρχουν καταθέσεις συνήθως από υπερήλικες συνταξιούχους , οι οποίες δεν ζητήθηκαν μετά τον θάνατό τους από κανέναν, ή γιατί δεν είχαν  συγγενείς , ή γιατί οι συγγενείς τους   δεν γνώριζαν περί αυτών, ή γιατί δεν είχαν δικαίωμα είσπραξης και έτσι έμειναν στα αζήτητα. Αυτά τα ποσά, σε πιο μέγεθος ανέρχονται και ποια είναι η τύχη τους;

 Πρόχειρες εκτιμήσεις και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν αυτό το ποσό σε δεκάδες δις ευρώ και σίγουρα μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων που μας επιβάλουν  . Αν όντως είναι έτσι , γιατί δεν τις εισπράττει το κράτος μας, για να μας απαλλάξει από τα διάφορα χαράτσια, για  να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις και χρησιμοποιώντας κάποια ποσά εξ αυτών για δημόσιες επενδύσεις, για να μειωθεί  αισθητά την ανεργία;

 Αν πραγματικά το συνολικό ποσό αυτών των καταθέσεων ανέρχεται σε τόσα πολλά δις, είναι μεγάλο το έγκλημα που διαπράττουν οι συμβιβασμένες στο κεφάλαιο και στις Αγορές κυβερνήσεις μας. Είναι μεγάλη πρόκληση  να επιτρέπουν στις ιδιωτικές τράπεζες να εκμεταλλεύονται και ίσως και να ιδιοποιούνται αυτά τα ποσά από τις αζήτητες καταθέσεις και ταυτόχρονα να δανείζεται ο λαός μας για να στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κάποιοι όμως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για όλα αυτά και να αποδοθούν ευθύνες. Βλέπουμε όμως ότι οι τράπεζες θέλουν και τα κέρδη δικά τους και τα αζήτητα δικά τους και τις ζημιές τους δικές μας. Να επωφελούνται διαρκώς είτε έχουν κέρδη , είτε έχουν ζημιές, με σταθερή και μόνιμη χασούρα των λαϊκών στρωμάτων.  Οι κυβερνήσεις μας ποιών τα συμφέροντα πρέπει να υποστηρίζουν; Τα συμφέροντα των Τραπεζών-Αγορών ή των λαών; Βεβαίως και υποστηρίζουν τα συμφέροντα των τραπεζών-Αγορών , γι΄αυτό την ώρα αυτή που ο λαός μας εξαθλιώνεται οι συμβιβασμένες κυβερνήσεις μας δεν πήραν κανένα μέτρο φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Δ)Στην χώρα μας υπήρχε και υπάρχει ακόμη πλούτος. Την τελευταία 20ετία οι επιχειρήσεις στην χώρα μας είχαν συνολικά κέρδη πάνω από 5 τρις ευρώ. Από αυτά έχουν φορολογηθεί το 1/3 περίπου , τα υπόλοιπα 2/3 έχουν φοροδιαφύγει και έγιναν περιουσίες ή καταθέσεις, λιγότερα στο εσωτερικό και περισσότερα στο εξωτερικό. Αν είχαν φορολογηθεί σωστά στην πηγή τους, δεν θα φθάναμε ως εδώ. Τρόποι υπήρχαν, αλλά δεν τους «γνώριζαν» οι αρμόδιοι και οι κυβερνώντες. Γνώριζαν όμως τον εξωλογιστικό και αντικειμενικό προσδιορισμό των κερδών που επέβαλαν στις μικρές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό ποτέ δεν επιβλήθηκε για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια .

Σήμερα όμως που ο λαός μας εξαθλιώνεται και η χώρα μας ταπεινώνεται, ποιος θα τα εφαρμόσει αυτά και ποιος θα ελέγξει τις τράπεζες ; Μόνο μια άλλη Πατριωτική-Σοσιαλιστική κυβέρνηση μπορεί να σώσει τον λαό και την χώρα μας, η οποία πρέπει να έχει το σθένος να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα και να προετοιμάσει τη χώρα για έξοδο από το ευρώ, να ακυρώσει τα μνημόνια, να διαγράψει το χρέος, να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, να επιβάλλει εφάπαξ φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και να προβεί σε  αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αν μετεξελιχθεί και ολοκληρωθεί σε ένα φορέα Πατριωτικό Σοσιαλιστικό και Ριζοσπαστικό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να το αντιληφθούν τα ανώτερα όργανα και η ηγεσία του,  ότι μόνο έτσι μπορεί να κυβερνήσουν τη χώρα , αφού πρώτα  αφουγκραστούν τη βάση τους , η οποία έχει σήμερα τέτοια χαρακτηριστικά. Ο λαός και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να καθοδηγήσει την ηγεσία του και όχι η ηγεσία να καθοδηγήσει το λαό!

 

                                                                          Νίκος Μπουζάνης

                                                                                   (Φοροτεχνικός Σύμβουλος )

 

 

 

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ