ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

 Η Ανατολική Μεσόγειος συνδέει 3 Ηπείρους: Ευρώπη, Ασία, Αφρική. Βρίσκεται πολύ κοντά στις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας. Εξ άλλου πρόσφατα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μεγάλων ανεκμετάλλευτων ενεργειακών κοιτασμάτων στην ίδια την θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Επομένως η στρατηγική της σημασία είναι πολύ μεγάλη.

 Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυρίαρχη θέση (γεωγραφικά) στην Ανατολική Μεσόγειο . Καλύπτουν ή ελέγχουν περίπου 500.000 τ.χ. εκτασιακού χώρου (140.000 τ.χ. στερεάς και 350.000 τ.χ. θαλάσσης).

Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τις δούμε μέσα στο γενικότερο διεθνές πλαίσιο: Τα τελευταία 15 χρόνια δεσπόζει η ραγδαία οικονομική άνοδος της Κίνας και η σημαντική οικονομική-στρατιωτική ανασύνταξη της Ρωσίας. Στην Δύση οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης είναι αρκετά χαμηλοί, περίπου το ¼ εκείνων του μπλοκ Κίνας-Ρωσίας-Ινδίας.

 Η πολιτικο-στρατιωτική στρατηγική της Δύσης καθορίζεται κυρίως από τον αγγλοσαξωνικό ιμπεριαλισμό (ΗΠΑ-Αγγλία), ενώ η Ευρωζώνη συνήθως ακολουθεί, αν και διαφωνεί ορισμένες φορές, όπως στην αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ (2003).

Βασική στρατηγική της Δύσης (όπως εκφράστηκε πιο ανοικτά από την 8ετία Μπούς, αλλά συνεχίζεται πιο συγκρατημένα και σήμερα) είναι να επικρατήσουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο φιλοδυτικά καθεστώτα , που να είναι έτοιμα την «κρίσιμη» στιγμή να συνταχθούν με την Δύση σε μια «Μεγάλη Σύγκρουση» της Δύσης με Ρωσία, Κίνα , Β. Κορέα, Βιετνάμ , Κούβα κ.λ.π.

Αυτός ήταν ο στόχος της εισβολής και κατάληψης του Ιράκ από την ΗΠΑ, τον ίδιο στόχο εξυπηρέτησε η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006, προς την ίδια κατεύθυνση εκινείτο και το διαβόητο «σχέδιο Ανάν» , που ήθελε τελικά μια νατοϊκή Κύπρο με κυρίαρχη αμερικανική-βρετανική-τουρκική επιρροή.

Για την επίτευξη αυτών των σχεδίων υπάρχει πλήρης συνεργασία της Δύσης με τους μονάρχες των αντιδραστικών καθεστώτων της Αραβικής Χερσονήσου.

 Οι 5μηνοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Λιβύη και η πλήρης συμμετοχή της μοναρχικής Σαουδικής Αραβίας οδήγησαν στην εξόντωση του Καντάφι και την προώθηση των ιμπεριαλιστών της Δύσης σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

 Τώρα η Δύση προσπαθεί να ανατρέψει τον ΄Ασαντ, γιατί η Συρία αντιστέκεται στα σχέδια της και διατηρεί καλές σχέσεις με Ρωσία-Κίνα, καθώς και με Κούβα-Βενεζουέλα αλλά και το Ιράν.

Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές ζήτησαν από τον ΟΗΕ να βομβαρδίσουν με ΝΑΤΟικά αεροπλάνα τις θέσεις του συριακού στρατού, αλλά Ρωσία και Κίνα αρνήθηκαν.

 Η Τουρκία υποστηρίζει γενικά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Δύσης. Και οι 2 φατρίες (Ερντογάν και Κεμαλιστές) είναι υπέρ του τουρκικού επεκτατισμού και υπέρ της Συμμαχίας με την Δύση, απλώς οι ισλαμιστές είναι πιο κοντά στους μοναρχικούς της Σαουδικής Αραβίας. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θεωρούν τον τουρκικό στρατό βασικό παράγοντα στον αγώνα της ενάντια σε Ρωσία και Ιράν. Ο συριακός στρατός κατάφερε αρκετά πλήγματα στους φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς αλλά η τουρκική υποστήριξη τους σώζει έως τώρα από την ήττα.

  Η νατοϊκή-αστική Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα στα σχέδια της Δύσης στην περιοχή. Αλλά οι ιμπεριαλιστές γνώριζαν τις δημοκρατικές διαθέσεις του ελληνικού λαού. Θυμούνται τις συνεχείς διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ το 1999 όταν η Δύση βομβάρδιζε επί 78 ημέρες την Σερβία για να υποκύψει.

 Στις πρόσφατες εκλογές (Ιούνης 2012)η Αριστερά στην Ελλάδα πήρε 32% των ψήφων τασσόμενη ενάντια στο Μνημόνια, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Ταυτόχρονα το ελληνικό λαϊκό κίνημα τάσσεται ενάντια στους νατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός στηρίζεται στις νεοφιλελεύθερες –εκσυγχρονιστικές ελίτ της Ελλάδας, οι οποίες πάντα στήριζαν τις βρωμιές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ (π.χ. το αντικυπριακό «σχέδιο Ανάν»). Αυτές οι ελίτ θεωρούν  «φίλο και σύμμαχο» το τουρκικό καθεστώς και κατηγορούν τις πατριωτικές απόψεις ως «δημαγωγία και σκοταδισμό». Ακόμα και την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο προσπαθούν να δικαιολογήσουν, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΥΠΕΞ. των ΗΠΑ Κίσσινγκερ μισούσε τον Μακάριο και προωθούσε την διχοτόμηση της Κύπρου (παλιά θέση του αγγλοσαξονικού ιμπεριαλισμού). Ο φανατικός δικτάτορας Ιωαννίδης χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να γίνει το αντεθνικό πραξικόπημα της 15 Ιούλη 1974 , ώστε να ακολουθήσει η τουρκική εισβολή.

Ο σχηματισμός αντιμνημονιακής-αντινεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην Ελλάδα με κορμό την Αριστερά θα πρέπει να καταφέρει βαρύ πλήγμα στον φιλοιμπεριαλιστικό ραγιαδισμό που κυριαρχεί στην εξωτερική πολιτική. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την στρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και να βοηθήσει στην απόκρουση των φιλοπόλεμων σχεδίων που προωθεί το «βαθύ κράτος της Δύσης»

                                                                              Γιάννης Εμμανουηλίδης 5-11-2012