ΘΑ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΔΥΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ;ΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΗΠΑ-ΑΓΓΛΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ

΄Αρθρο του Γιάννη Εμμανουηλίδη

Το Ιράν είναι μια σχετικά μεγάλη χώρα της Ν.Δ. Ασίας. ΄Εχει έκταση περίπου 1.650.00 τ.χ,. δηλαδή τριπλάσια από την Γαλλία και δωδεκαπλάσια από την Ελλάδα. Ο πληθυσμός προσεγγίζει τα 75.000.000 και πάνω από το 50% είναι Πέρσες. Το Ιράν είναι το πολιτικό κέντρο του σιϊτικού Ισλάμ και αυτό το φέρνει σε αντίθεση με την Τουρκία, την Σαουδ. Αραβία και το Πακιστάν, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες ισλαμιστές.

Το Ιράν έχει ΑΕΠ 300-400 δισεκ. $, περίπου το 0,6% του παγκόσμιου. Είναι μια «μεσαία» οικονομική Δύναμη. Όμως έχει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, τα μεγαλύτερα μετά την Ρωσία που είναι ξεκάθαρα η πρώτη σ΄αυτόν τον τομέα.

Για 26 χρόνια (1953-1979) το Ιράν ήταν προπύργιο της Δύσης κάτω από το στυγνό καθεστώς του Σάχη Παχλεβί. Χιλιάδες αμερικανοί βρίσκονταν στο Ιράν σαν Τεχνικοί σύμβουλοι, στρατιωτικοί σύμβουλοι ή σαν ….. σύμβουλοι της Σαβάκ, της σκληρής μυστικής αστυνομίας του Σάχη, που καταβασάνισε τον ιρανικό λαό. Το 1979 γκρεμίστηκε το καθεστώς του Σάχη από μια πολύμηνη εξέγερση, στην οποία πήραν μέρος εκατομμύρια Ιρανοί. Οι σχέσεις του νέου Ισλαμικού Ιράν με τις ΗΠΑ ήταν «κακές, ψυχρές και ανάποδες». Ο Τζώρτζ Μπούς χαρακτήριζε το Ιράν «χώρα που ανήκει στον άξονα του κακού»!

Με την άνοδο του Αχμαντινεντζάντ στην Προεδρία του Ιράν οι σχέσεις με την Δύση επιδεινώθηκαν και άρχισε να γίνεται λόγος όλο και πιο συχνά για πιθανή εισβολή της Δύσης και εγκαθίδρυση δια της βίας ενός φιλοδυτικού καθεστώτος στην Τεχεράνη. Το 2011-12 πολλοί δημοσιογράφοι στην Δύση θεωρούσαν επικείμενη την εισβολή.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Την εισβολή στο Ιράν την θέλουν τόσο οι ηγετικοί κύκλοι του Ισραήλ. Όσο και σημαντικοί ηγετικοί κύκλοι των ΗΠΑ. Ωστόσο οι επιδιώξεις μπορεί να διαφέρουν.

Για τους ηγέτες του Ισραήλ η εισβολή και η εγκαθίδρυση δια της βίας ενός νέου καθεστώτος στο Ιράν, έχει να κάνει με την διατήρηση του Κράτους του Ισραήλ και την κυρίαρχη θέση του στην περιοχή, δηλαδή είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοσκοπός.

Για σημαντικούς ιμπεριαλιστικούς κύκλους των ΗΠΑ υπάρχει επίσης η θέληση για την βίαιη ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης. Ωστόσο οι αμερικανικοί σχεδιασμοί έχουν πολύ ευρύτερους στόχους. Γίνονται ουσιαστικά στα πλαίσια της γενικότερης αντιπαράθεσης της υπό αγγλοσαξονική ηγεσία Δύσης με το άτυπο (προς το παρόν) μπλόκ της Ανατολής: Ρωσία , Κίνα, Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Β. Κορέα ίσως και Βιετνάμ κλπ.

Αυτό το προωθούν κυρίως οι νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ, οπαδοί των Ρήγκαν και Μπούς, αλλά το στηρίζουν και τα πιο δεξιά στοιχεία των Δημοκρατικών όπως η Χ. Κλίντον, έως τώρα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα διστάζει να προχωρήσει σε στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν και κάποιες φορές έχει διαφωνήσει με τις πιο ακραίες θέσεις του Ισραήλ.

Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ (φθινόπωρο του 2012) οι υποψήφιοι Ομπάμα και Ρόμνεϊ ήρθαν κάποιες φορές σε σύγκρουση για την εξωτερική πολιτική. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν πιο μετριοπαθής , είπε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν και η γνώμη της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών, ενώ ο ρεπουμπλικάνος Ρόμνεϊ ήταν πιο αδιάλλακτος και πολύ κοντύτερα στους επιθετικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ. Ο Ομπάμα είναι πιο ρεαλιστής, λαμβάνει υπό όψιν του την μεγάλη ισχυροποίηση της ΛΔ Κίνας και την σημαντική ανασύνταξη της Ρωσίας του Πούτιν, αλλά το «βαθύ κράτος των ΗΠΑ» είναι αμετανόητο και πολλές φορές κατηγορεί τον Ομπάμα ότι προδίδει την Αμερική !

ΣΟΒΑΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΔΥΝΑΜΗΣ

Στα τελευταία 15 χρόνια (μετά το 1997-98) είχαμε μεγάλη αλλαγή στον συσχετισμό Δύναμης υπέρ της Ανατολής. Ιδιαίτερα ταχύτατη ήταν η βιομηχανική άνοδος στην Κίνα την τελευταία 20ετίς με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 15% !

Τα τελευταία 15-20 χρόνια η κινεζική βιομηχανία δεκαπλασιάστηκε και σήμερα η ΛΔ Κίνας είναι 1η βιομηχανική Δύναμη (μετά το 2010) και το 2013 θα έχει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Επίσης η Ρωσία διπλασίασε την βιομηχανία της την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα .Επίσης στα χρόνια του Πούτιν υπήρξε σοβαρή ανασύνταξη του ρωσικού στρατού και εφοδιασμός του στα νεώτατα όπλα. Η Ρωσία παραμένει πάντα μια από τις δυο Πυρηνικές και Διαστημικές Υπερδυνάμεις, η μόνη που μπορεί να χτυπηθεί στα ίσα με την ΗΠΑ σε μια γενικευμένη σύρραξη.

Η Ρωσία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου (το 30% του παγκόσμιου στόλου) και είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή Δύναμη.

Σαφής είναι η υπεροχή Πεκίνου-Μόσχας στην βαριά βιομηχανία. Κίνα και Ρωσία έχουν (2012) το 60% σχεδόν της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα και τσιμέντου , επομένως μαζί με την Ινδία προσεγγίζουν τα 2/3 της παγκόσμιας οικοδόμησης υποδομών!

Είναι φανερό ότι η Δύση-ΟΟΣΑ έχει ήδη χάσει τον οικονομικό «Ψυχρό Πόλεμο», ωστόσο διατηρεί ακόμη την υπεροχή στην κατανάλωση λόγω και των υψηλοτάτων χρεών. Το δημόσιο χρέος στον ΟΟΣΑ φθάνει το 110% του ΑΕΠ, ενώ στην Ρωσία-Κίνα μόνον το 20% του ΑΕΠ.

Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει ακόμη η Δύση «να πουλά καταναλωτική μούρη» με τόσο υψηλά χρέη!

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ

Μια πιθανή εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράν θα προκαλέσει άμεση φραστική καταδίκη από Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Β. Κορέα, Κούβα, Βιετνάμ και δεκάδες άλλες χώρες.

Οι χώρες αυτές –που έχουν πια την απόλυτη πλειοψηφία της υλικής παραγωγής στον πλανήτη- θα προσπαθήσουν να πάρουν σκληρά αντίμετρα εναντίον της Δύσης (οικονομικά-πολιτικά_. Ουσιαστικά θα κατανοήσουν ότι η Δύση καταπατά ανοιχτά τα συμφέροντα Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας και για να αποφύγει την αναπόφευκτη οικονομική της κατάρρευση.

Εξ άλλου η Δύση χάνει κάθε χρόνο που περνά και την στρατιωτική της υπεροχή. ΄Ηδη η ΛΔ Κίνας το 2012 ήταν ξεκάθαρα η 2η Παγκόσμια Δύναμη σε στρατιωτικές δαπάνες (μετά τις ΗΠΑ) και η Ρωσία η 3η Παγκόσμια Δύναμη.

Είναι φανερό ότι η Δύση θέλει να κινηθεί με την στρατιωτική βία όσο έχει ακόμη την υπεροχή γιατί σε 5-6 χρόνια δεν θα την έχει!

Ο τρόπος σκέψης της ηγεσίας της Δύσης είναι βαθειά ρατσιστικός και ιμπεριαλιστικός : Θεωρεί συμφέρον της ανθρωπότητας ότι συμφέρει τα καθεστώτα της Δύσης! Υπάρχει τρομερή υποκρισία στην δράση των Δυτικών Δυνάμεων όταν στηρίζουν πλήρως το σκοταδιστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και τα εμιράτα του Κόλπου, αλλά καταγγέλλουν κάθε ημέρα το καθεστώς του Μπαάθ στην Συρία που είναι πολύ δημοκρατικό από το μεσαιωνικό σαουδαραβικό καθεστώς. Φυσικά ο ΓΓ του ΟΗΕ νοτιοκορεάτης Μπαν Κι Μούν μισεί την Κίνα, την Ρωσία και την … Β. Κορέα και είναι στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις της Πατριωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα πρέπει να καταδικάσουν απόλυτα τα τυχοδιωκτικά σχέδια του αγγλοσαξονικού ιμπεριαλισμού στην Μέση Ανατολή, όχι μόνο γιατί είναι αντιδραστικά αλλά και γιατί η προώθηση των σχεδίων της Δύσης στην περιοχή βλάπτει ξεκάθαρα τα συμφέροντα του Ελληνισμού και αποτελεί άμεση απειλή στην Κύπρος και τα νησιά του Αιγαίου καθώς και την Θράκη. (Η καταβρόχθιση Συρίας-Ιράν θα αποθρασύνει τον Τουρκικό επεκτατισμό και θα θεωρήσει ότι του ανοίγονται νέοι δρόμοι….).

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ