ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

[Αφού πέταξε το ΔΝΤ και υποτίμησε το νόμισμά της,

ξέφυγε από το "σκληρό" νόμισμα που της είχαν  επιβάλει]

23/9/2011 Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press 23/9/11

 

Μπουένος 'Αιρες, Αργεντινή

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, σε συντάξεις και επιδόματα αποφάσισε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ακολουθώντας τόσο η Αργεντινή όσο και άλλες χώρες της νότιας Αμερικής τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αύξησε κατά 25% τον κατώτατο μισθό, ο οποίος ήταν ήδη ο υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες της Νότια Αμερική. Έχει φτάσει πλέον περίπου στα 410 ευρώ, σχεδόν το δεκαπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια,[!] αναφέρει το Associated Press. Την ίδια ώρα οι υψηλόμισθοι είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό, κατά περίπου πέντε φορές.

 

Παράλληλα με πρόσφατη απόφαση αυξήθηκαν κατά 23% τα προνοιακά επιδόματα αλλά και τις συντάξεις. Ωφελημένα είναι και τα συνδικάτα από νέα ευνοϊκά μέτρα αλλά και ο τομέας των μεταφορών και της ενέργειας.

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της χώρας, η οποία θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στις 23 Οκτωβρίου, επισήμανε ότι η Αργεντινή ήδη έχει ένα πολύ καλό σύστημα πρόνοιας για τα παιδιά και όλο τον πληθυσμό.

Η εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι από τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Φερνάντες και του εκλιπόντος συζύγου της, Νέστορ Κίρχνερ, που ανέλαβε την προεδρία λίγο μετά το χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης στη χώρα και αν μη τι άλλο κατάφερε να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική τάξη.

 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ[!], η ανάπτυξη στην Αργεντινή το 2011 θα φτάσει το 8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, συγκρίσιμο με αυτό της Κίνας, και οπωσδήποτε πολύ υψηλότερο από τα αναιμικά ποσοστά της Ευρώπης και των ΗΠΑ. […]

 

…………………………………

Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία πρόθυμες να δανείσουν

[ ΔΝΤ & Τρόικα δεν είναι μονόδρομος]

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Η Ιταλία ψάχνει λεφτά στην Κίνα και η Κύπρος στη Ρωσία, καθώς, ειδικά η πρώτη, πληρώνει καθημερινά υψηλότερο τίμημα για τα ευρώ που δανείζεται από τις αγορές.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι επιβεβαίωσε χθεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Financial Times» και «Wall Street Joutnal» για ιταλικό αίτημα δανειοδότησης από την Κίνα, λέγοντας ότι συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους την προηγούμενη εβδομάδα. […]

Η Ιταλία με δημόσιο χρέος 1,9 τρισ. ευρώ, μεγαλύτερο από όσο είναι το χρέος της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μαζί, έχει γίνει πλέον το επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. […]

*Χρηματοδότη εκτός ευρωζώνης αναζητεί και η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα δανεισμού λόγω των στενών σχέσεων κυπριακού και ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Κούντριν: Κοντά σε συμφωνία

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, μιλώντας χθες σε συνέδριο του «Ρόιτερ» στη Μόσχα, δήλωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία μακροπρόθεσμου δανεισμού με τη Λευκωσία. Η Ρωσία είναι, επίσης, μία από τις μεγαλύτερες κατόχους συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο με περισσότερα από 540 δισ. δολάρια.

Η Κύπρος έχει περί το 1 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν το 2012 και σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων συζητά με τη Ρωσία το ενδεχόμενο σύναψης πενατετούς δανείου αξίας 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

**Σύμφωνα, με δημοσίευμα της βραζιλιάνικης εφημερίδας «Valor Economico», οι χώρες της λεγόμενης ομάδας BRIC (από τα αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Κατά την εφημερίδα, σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών αυτών στις 22 Σεπτεμβρίου, στην Ουάσιγκτον. Ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα δήλωσε ότι οι χώρες της BRIC θα συζητήσουν την κρίση της ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

 

Υποτιμήθηκε 8% το ελβετικό φράγκο

αντί του ευρώ με παρέμβαση της SΝB

Πηγή: Express.gr  07/09/11-08:50

ΣE νέα περιδίνηση εισήλθαν χθες οι διεθνείς αγορές μετά την «έμπρακτη υποτίμηση» του ελβετικού φράγκου από τις αρχές της Ελβετίας. […].

 

Μετά την αδυναμία αναχαίτισης της πολύμηνης ανατίμησής του, η Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας (SNB) έθεσε πλαφόν στην ισοτιμία με το ευρώ στα 1,20 φράγκα. Το πιστωτικό ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος και θα αγοράζει ευρώ αν η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος υποχωρεί κάτω από τα 1,20 ελβετικά φράγκα. Το εθνικό νόμισμα της Ελβετίας θεωρείται ένα από τα «ασφαλή καταφύγια», στα οποία καταφεύγουν οι επενδυτές για να διασώσουν τα κεφάλαιά τους σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Τελικά η διαρκής ανατίμησή του στράφηκε κατά των ελβετικών επιχειρήσεων, σε περιόδους ισχυρού ανταγωνισμού. […]. Η απόφαση της SNB αυτομάτως προκάλεσε την υποτίμηση του νομίσματος πάνω από 8%. 

Σχόλιο:Η Ελβετία που είναι ανεξάρτητο κράτος έπραξε το αυτονόητο: σκεπτόμενη όχι μόνο το τραπεζικό κεφάλαιό της, αλλά και την υπόλοιπη οικονομία της,(κλωστοϋφαντουργίας, αγροτικών προϊόντων, χημικών, χαρτιού, μεταλλουργίας, μηχανημάτων κτλ) προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος της για να κάνει ακόμα ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα της.

Η Ελλάδα που τελεί υπό κατοχή, παρά την φοβερή οικονομική ύφεση και ανεργία, δεν μπορεί να ξεφύγει από την μέγγενη του «σκληρού» ευρώ που τις έχουν επιβάλλει οι Γαλλογερμανοί. Η Ελλάδα εάν είχε Εθνικό Νόμισμα (Δραχμή) θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια λογική  υποτίμηση για να προστατεύσει την οικονομία και την απασχόληση της, έναντι των «συμμάχων».

Αντίθετα ο επιστρατεύεται ένας ολόκληρος μηχανισμός Μαύρης Προπαγάνδας, συκοφαντίας  και αντιστροφής της πραγματικότητας γύρω από το Εθνικό μας  Νόμισμα.

Σε αυτό τον μηχανισμό εντάσσονται εκτός από τον Δικομματισμό και κάποιοι «εθνικιστές»  που ισχυρίζονται  «πρώτα ανάπτυξη  μετά δραχμή», λες και μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα με «σκληρό» νόμισμα – τη στιγμή που ακόμα και  η Ελβετία «μαλακώνει» το νόμισμά της.

   Η όλη αντιμετώπιση θυμίζει τον «εθνικισμό» των Ταγμάτων Ασφαλείας και της ΕΣΠΟ κατά την πρώτη γερμανική κατοχή 1941-1944, που ανησυχούσαν μήπως φύγουν οι Γερμανοί – σήμερα, οι πολιτικοί απόγονοι των Ταγμάτων Ασφαλείας, στηρίζουν  το γερμανικό ευρώ.

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ