Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΑΦΟΥ ΕΘΡΕΨΑΝ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΡΡΑΞΗ 

Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη συνιστά ηκατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, που εκτελούσε αποστολή στη Συρία, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.  

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μαχητικό αεροσκάφοςSu-24 συνετρίβη επί συριακού εδάφους, στην επαρχία της Λαττάκειας, έχοντας χτυπηθεί “πιθανόν από πυρά εδάφους”. Οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να εκτιναχθούν και αναζητούνται (δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας από αυτούς συνελήφθη από αντικαθεστωτικούς αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ). Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το αεροσκάφος βρισκόταν διαρκώς στον εναέριο χώρο της Συρίας. Εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν έκανε λόγο για “πολύ σοβαρό επεισόδιο” και επιφυλάχθηκε για τις αντιδράσεις της Μόσχας, τονίζοντας ότι δεν έχουν διευκρινισθεί πλήρως οι συνθήκες της κατάρριψης. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα.  

Αντιθέτως, Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικόεναέριο χώρο και ότι επλήγη από τουρκικά F-16, αφού αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Η Άγκυρα ενημερώνει για το περιστατικό το ΝΑΤΟ, το οποίο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος.  

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην ορεινή περιοχή της Λαττάκειας Μπαγιρμπουτσάκ, όπου κατοικείτουρκμενική μειονότητα. Η Τουρκία εμφανίζεται ως προστάτιδα δύναμη των Τουρκμενίων και στηρίζει με κάθε τρόπο την ένοπλη, τουρκμενική οργάνωση ΤΜΗΡ, μία από τις ομάδες που πολεμούν τον κυβερνητικό στρατό του Άσαντ. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ζητήσει, μία ημέρα νωρίτερα, σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν περιοχές των Τουρκμενίων. Ωστόσο, ακόμη και το φιλοδυτικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα το... Λονδίνο, αναγνωρίζει ότι ο ΤΜΗΡ δρα από κοινού με τη διαβόητη Αλ Νούσρα, δηλαδή το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.  

Όλα αυτά επιτρέπουν να υποθέσει κανείς ότι ο Ερντογάν προχώρησε σε μια προμελετημένη πρόκληση απέναντι στη Ρωσία, λειτουργώντας ως το παιδί για τις βρώμικες δουλειές του ΝΑΤΟ, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το συριακό πρόβλημα. Ακόμη κι αν δεχόταν κανείς τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για το ρωσικό αεροπλάνο, το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε αναχαίτιση, όπως είναι η συνήθης πρακτική, αλλά σε κατάρριψη, δηλαδή σε ανοιχτά πολεμική ενέργεια, μαρτυρεί ότι επρόκειτο για προγραμματισμένο με ψυχρό αίμα τυχοδιωκτισμό. Μπορεί να αναλογιστεί κανείς τι θα συνέβαινε στο Αιγαίο αν η Ελλάδα αντιδρούσε με παρόμοιο τρόπο στις επανειλημμένες προκλήσεις της Τουρκίας.

Έχοντας ήδη μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους - το οποίο εννοούσε να χρησιμοποιήσει για την αιματηρή καταστολή των Κούρδων - σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και βέβαια τις ΗΠΑ, η Τουρκία του Ερντογάν αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντααποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η κινητοποίηση του ελληνικού λαού για μιαδημοκρατικήειρηνική επίλυση του συριακού προβλήματος, μακριά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ποτέ δεν ήταν περισσότερο επείγουσα.

Α.Θ.

                                                          

ΠΟΥΤΙΝ: ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΡΑΣΕ ΣΑΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ”  

Μαχαιριά στην πλάτη αποτελεί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

Ο κ. Πούτιν κατηγόρησε ακόμη την Τουρκία ότι γίνεται αποδέκτης μεγάλου μέρους του πετρελαίου το οποίο πωλούν οι τζιχαντιστές μαχητές οι οποίοι ελέγχουν πετρελαιοπηγές στη Συρία.

«Η Τουρκία έδρασε σαν συνένοχος των τρομοκρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ ΖΗΤΕΙ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ  

Το κεντροδεξιό κόμμα της Γαλλίας «Οι Ρεπουμπλικανοί», του οποίου πρόεδρος είναι ο πρώην επικεφαλής του γαλλικού κράτους Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από τον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει κάνει τα τελευταία χρόνια φιλορωσική στροφή , αναγνωρίζοντας τη ρωσική προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας και καλώντας σε βελτίωση των γαλλορωσικών σχέσεων.

«Είναι μια θέση σύνεσης», τόνισε ο Κριστιάν Ζακόμπ, πρόεδρος της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα βρεθεί εντός της εβδομάδας στη Μόσχα για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

ΤΟ ΝΑΤΟ “ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ” ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ  

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά το σοβαρότερο συμβάν από την έναρξη της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας στη Συρία.

 

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΡΩΣΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΡΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ  

Βίντεο το οποίο εστάλη στο πρακτορείο Reuters από συριακή ανταρτική οργάνωση την Τρίτη φαίνεται να δείχνει έναν εκ των δύο πιλότων του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από την τουρκική αεροπορία ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος των ανταρτών αναφέρει ότι είναι νεκρός.

«Ρώσος πιλότος», αναφέρει μία φωνή, ενώ άνδρες συγκεντρώνονται γύρω από το ακίνητο σώμα.

Το Reuters έλαβε το βίντεο από οργάνωση ανταρτών η οποία δρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, σε σημείο όπου έχει παρουσία ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, βασικός στρατιωτικός βραχίονας της συριακής αντιπολίτευσης.

Στην περιοχή δεν δρουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο Ρώσος πιλότος είναι νεκρός, ενώ θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.  

 ΠΗΓΗ ISKRA.GR

© 2018 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ