3ο συνέδριο του ΔΗΚΚΙ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ που πραγματοποιήθηκε (μετά από έναν πεντάμηνο πλατύ προσυνεδριακό διάλογο), με την παρουσία 470 εκλεγμένων συνέδρων, και προσκεκλημένων παρατηρητών από όλη την Ελλάδα στις 21 και 22/4ου στο ξενοδοχείο Stanley στην Αθήνα.

Χαιρετισμό απηύθυναν:

 • Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
 • Από την ΝΔ η Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σοφία Βούλτεψη.
 • Από τον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ. του κόμματος.
 • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.
 • Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Μανώλης Γλέζος.
 • Ο Πρόεδρος της ΕΔΗΚ Νεοκλής Σαρρής.
 • Ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ-ΜΕΡΑ, πρ. Ευρωβουλευτής Δημήτρης Δεσύλλας.
 • Ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας Μανώλης Μιλιαράκης.
 • Ο εκπρόσωπος του ΑΣΚΕ Νίκος Καργόπουλος.
 • Ο εκπρόσωπος του ΑΡΔΗΝ Γιώργος Παπαγιαννόπουλος.
 • Εκπρόσωποι της ΑΚΟΑ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, των Οικολόγων Εναλλακτικών, του ΕΣΚ κ.ά.

Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν και προσωπικότητες όπως:ο στρατηγός Δήμος Δήμου, ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος, ο γιος του Γεωργίου Μαύρου Γιάννης Μαύρος, το μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ Μαρία Φραγγιαδάκη, ο Δημήτρης Σουλιώτης, ο Αλέξης Τσώλης κ.ά.

Στο προεδρείο ήταν ο Ηλίας Νικολόπουλος, ο Γιώργος Πάντζας, η Βίκυ Αράπη, ο Γιώργος Χατζηαθανασίου, ο Γιώργος Καρούμπας, ο Βαγγέλης Ανυφαντάκης, ο Ανδρέας Σάμπαλης, η Τούλα Τριανταφύλλου, ο Πολύβιος Τσίρκας και ο Βαγγέλης Κρητικός. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε εκ΄ μέρους της Ο.Ε.Σ ο Γιώργος Πάντζας. Την Εισήγηση Ιδελογικοπολιτικών Θέσεων της ΚΟΕΣ παρουσίασε ο Παναγιώτης Μαντάς, την Εισήγηση Οργανωτικού ο Νίκος Μπουζάνης, και την Εισήγηση των Προγραμματικών Θέσεων ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν και όλα τα στελέχη που εκλέχτηκαν νομαρχιακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι με το ΔΗΚΚΙ στις τοπικές εκλογές, ενώ παραβρέθηκε κλιμάκιο του περιοδικού ΡΕΣΑΛΤΟ με επικεφαλής τον Θύμιο Παπανικολάου μέλος της Κ.Ε. Παρόντα στην τελετή έναρξης ήταν τα στελέχη της ιστορικής ηγεσίας του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Μαρκάκης, Νίκος Σαφλέκος, ο πρώην βουλευτής Γ. Καρακώστας κ.ά.

Στην Εισήγησή Ιδεολογικοπολιτικών Θέσεων της Κ.Ο.Ε.Σ. την οποία παρουσίασε ο Παναγιώτης Μαντάς τονίσθηκε ότι το ΔΗΚΚΙ «θα προσανατολιστεί στην προσπάθεια ανασύνθεσης του Σοσιαλιστικού Πατριωτικού χώρου, ο οποίος σήμερα απουσιάζει από την κεντρική πολιτική σκηνή και η έλλειψή του αποτελεί την κύρια αιτία για τη μη προώθηση του Μετώπου των αριστερών, πατριωτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων. Του λαϊκού Μετώπου που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον νεοταξικό δικομματισμό και θα βάλει τον στόχο για μια άλλη πορεία του τόπου.
Το ΔΗΚΚΙ θα είναι παρόν στις επερχόμενες εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα και στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντλήσει πριν από όλα κάθε δυνατότητα κοινής στάσης με αξιόλογες κινήσεις και προσωπικότητες του σοσιαλιστικού-πατριωτικού χώρου»
Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και τόνισε ότι «οι διαδικασίες συγκρότησης Μετώπου είναι υπόθεση και πολιτικών πρωτοβουλιών από τα πάνω και κοινωνικής πάλης από κάτω. Θα συνεχίσουμε το διάλογο με το ΔΗΚΚΙ και την ανταλλαγή απόψεων για το ποια συμμαχία και ποιο Μέτωπο χρειάζεται σήμερα».

Η αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη εξήρε την επιτυχία του Συνεδρίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αξία έχουν όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί είτε εκπροσωπούνται στη Βουλή είτε έχουν εκπροσωπηθεί στο παρελθόν».

«Είναι κατόρθωμα η πραγματοποίηση και η επιτυχία του Συνεδρίου μέσα από αγωνιστικές διαδικασίες και συνεχή παρουσία στο λαό» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και αναφέρθηκε στο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων που αντιπαλεύουν το δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό είτε είναι εντός είτε εκτός Βουλής. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με το ΔΗΚΚΙ σε όλα τα ζητήματα, κατέληξε.

Ο Μανώλης Γλέζος επεσήμανε ότι το ΔΗΚΚΙ με το 2ο και 3ο Συνέδριό του απέδειξε ότι είναι ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και προχώρησε σε έκκληση για την ενότητα της αριστεράς.

Σύμπραξη με το ΔΗΚΚΙ ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ o πρόεδρος της ΕΔΗΚ Νεοκλής Σαρρής εξήρε την συνέχιση του ΔΗΚΚΙ δηλώνοντας χαρακτηριστικά για τον πρώην Πρόεδρό του ότι «ήταν σημαδεμένο το παιχνίδι και προδομένο το ΔΗΚΚΙ από τον Δημήτρη Τσοβόλα».
Ο Μανώλης Μιλιαράκης από την Χριστιανική Δημοκρατία έθεσε συγκεκριμένη πρόταση πολιτικής συνεργασίας ενώ ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος από το χώρο του ΑΡΔΗΝ, τόνισε την αναγκαιότητα πρωτοβουλιών αντίστασης στην νεοταξική επίθεση. Τις δυνατότητες κοινών αγώνων απέναντι στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ανέλυσε ο πρώην ευρωβουλευτής Δ. Δεσσύλας μεταφέροντας τις εμπειρίες του ΝΑΡ και των ΕΑΑΚ από τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενώ στην αναγκαιότητα ανάλογων πρωτοβουλιών στα σημεία όπου συμφωνούμε στάθηκε ο εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ Μ. Μπαλαούρας.

Στις δύο ημέρες του Συνεδρίου υπήρξε ένας πλούσιος ενδιαφέρων διάλογος, επιστέγασμα ενός πεντάμηνου, ανοιχτού στον λαό Προσυνεδριακού Διαλόγου και των περιφερειακών συνδιασκέψεων σε όλη την Ελλάδα.
Ο διάλογος εστιάστηκε περισσότερο στα ζητήματα προώθησης του αντινεοταξικού Μετώπου, στα ζητήματα της συμμετοχής και της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων και στην οργανωτική ανασυγκρότηση και προετοιμασία του ΔΗΚΚΙ για την κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών.
Στο Συνέδριο είχαν κληθεί και συμμετείχαν ως παρατηρητές και στελέχη του μαζικού κινήματος συνεργαζόμενα με το ΔΗΚΚΙ. Κοινή ήταν η διαπίστωση από όλους για την δυνατότητα του ΔΗΚΚΙ να παίξει έναν δυναμικό ρόλο στην ανασύνθεση του σοσιαλιστικού-πατριωτικού χώρου και κατ΄ επέκταση στην εκκίνηση των διαδικασιών συγκρότησης του αντινεοταξικού Μετώπου και στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Σε αυτήν την κατεύθυνση η νέα 120/μελής Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη από το Συνέδριο θα εξειδικεύσει περαιτέρω τις αποφάσεις στην 1η Σύνοδό της θα γίνει στο επόμενο διάστημα.
Τέλος πρόσκληση στις εργασίες της 1ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής απηύθυνε το Συνέδριο σε όλα τα μαχόμενα στελέχη της ιστορικής ηγεσίας του ΔΗΚΚΙ.
Σύντομα από την ιστοσελίδα του Κινήματος θα παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις ομιλίες των Συνέδρων.

© 2017 ● ΔΗΚΚΙ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ